Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

 

Πανηγυρίζει η Τουρκία! Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει την αναβάθμιση του στόλου των τουρκικών F-16, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16, όπως σημειώνεται.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Wall Street Journal, υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται, μέσα από αυτήν την πρόταση και την πορεία της υλοποίησής της, να «μετρήσει» και τον βαθμό της υποστήριξης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο Κογκρέσο η πρόταση για την πώληση 40 μαχητικών τύπου F-16 στην Τουρκία.

Με άλλα λόγια, εάν εγκριθεί η συμφωνία περί αναβάθμισης, εκείνη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο εν συνεχεία και για την πώληση δεκάδων νέων μαχητικών στην Τουρκία, η οποία είχε όμως αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35 λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε από τη Μόσχα.

Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει, όπως σημειώνεται στη δημοσίευμα της Wall Street Journal, ότι η πώληση νέων F-16 στην Τουρκία θα μπορούσε να συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, που είναι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, και να αποτρέψει την Τουρκία από το να έρθει ακόμη πιο κοντά σε Ρωσία και Κίνα.

Τι κάνει η Ελλάδα μπροστά σε όλα αυτά; Υπογράφει αμυντική συμφωνία. Η συζήτηση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την κύρωσή της από την Ολομέλεια ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στις 16 Μαιου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δήλωσή της τόνισε ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι «μια ευκαιρία να επιβεβαιωθεί η ισχυρή διμερής σχέση των δύο χωρών».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!