Παρασκευή 1 Μαΐου 2020


Τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών κοκαΐνης έχουν μεταφέρει λατινοαμερικάνοι βαρώνοι των ναρκωτικών τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη παρά τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Μέχρι και φορτηγό πλοίο που μετέφερε καλαμαρια χρησιμοποίησαν.
Η λειτουργία της παράνομης βιομηχανίας ναρκωτικών έχει διαταραχθεί εξαιτίας του κορονοϊού καθώς οι διεθνείς αλυσίδες προμήθειας έχουν χρεωκοπήσει και εκατομμύρια «πελάτες» βρίσκονται σε καθεστώς lockdown.
Αλλά τα αφεντικά των κυκλωμάτων ναρκωτικών έχουν βρει λύσεις για να αντεπεξέλθουν συσκευάζοντας τεράστιες ποσότητες κοκαϊνης στα λιγότερα πλέον πλοία κοντέινερ και σε εμπορικές πτήσεις σε μια ένδειξη ότι είναι έτοιμα να διακινδυνεύσουν προκειμένου να παραδώσουν το παράνομο προϊόν τους.
«Με βάση τις κατασχέσεις φορτίων κοκαΐνης πολύ μεγαλύτερων από τα συνηθισμένα θα μπορούσαμε να πούμε άνετα ότι η Ευρώπη πλημμύρισε με κοκαΐνη ενόψει των lockdowns», δήλωσε στο Reuters ο Μπομπ βαν ντεν Μπέργκε, ένας ανώτερος αξιωματικός της υπηρεσίας επιβολής του νόμου του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC).
Η τάση συνεχίστηκε παρότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και μεγάλες αγορές ναρκωτικών όπως η Βρετανία και η Ισπανία, έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις των πολιτών.
«Η παγκόσμια πανδημία αυτή την περίοδο δεν έχει επηρεάσει καθόλου την διακίνηση ναρκωτικών μέσω θαλάσσης. Διεξάγεται όπως πάντα», λέει από την πλευρά του ο Μάικλ Ο΄Σάλιβαν, ο επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Θαλάσσιων Επιχειρήσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους η UNODC κατέσχεσε 17,5 τόνους κοκαΐνης με προορισμό λιμάνια της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής, κυρίως της Βραζιλίας. Ο αριθμός αυτός αποτελεί αύξηση σχεδόν 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2019, σημειώνε ο βαν ντεν Μπέργκε.
Αυτόν τον μήνα οι αρχές του Βελγίου κατέσχεσαν σχεδόν πέντε τόνους κοκαΐνης που μετέφερε ένα κοντέινερ από την Λατινική Αμερική στο λιμάνι της Αμβέρσας, το οποίο τον περασμένο χρόνο ήταν το βασικό σημείο εισόδου κοκαΐνης στην Ευρώπη με περισσότερους από 60 τόνους του ναρκωτικού να κατασχέθηκαν εκεί.
Προηγήθηκαν πολλές κατασχέσεις εκεί ποσότητας άνω του ενός τόνου τον Μάρτιο, επισημαίνει ο Κριστιάν Βαντερβάρεν, ο επικεφαλής των βελγικών τελωνείων. Να σημειωθεί ότι στο Βέλγιο επιβλήθηκε lockdown στις 17 Μαρτίου.
Η Europol εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή αγορά της κοκαΐνης έχει αξία τουλάχιστον 9 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Βρετανία αναλογούν στο 87% και πλέον των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων χρηστών κοκαΐνης.
Οι διακινητές είναι περισσότερο ευρηματικοί από ποτέ εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι οι εισαγωγές φρούτων, λαχανικών και άλλων τροφίμων από την Νότια Αμερική προς την Ευρώπη είναι από τους λιγοστούς τομείς που έχουν οριακά επηρεαστεί από την πανδημία.
Το πέντε τόνων φορτίο της κοκαΐνης που κατασχέθηκε στην Αμβέρσα ήταν κρυμμένο μέσα σε ένα κοντέινερ ψυγείο που μετέφερε καλαμάρια από την Λατινική Αμερική, λέει ο βαν ντεν Μπέργκε.
Στο λιμάνι το φορτίο με τα καλαμάρια διαχωρίστηκε από εκείνο με την κοκαΐνη και μεταφέρθηκε σε ένα όμοιο κοντέινερ προτού περάσει από έλεγχο. Αλλά οι αρχές εξάρθρωσαν το παράνομο δίκτυο.
Η αύξηση των φορτίων κοκαΐνης μέσα σε πλοία κοντέινερ ακολουθεί μια ανάλογη αύξηση μεταφοράς του ίδιου ναρκωτικού με αεροπλάνα, επισημαίνει από την πλευρά του ο Βαντερβάαρεν.
Στα μέσα Μαρτίου, λίγο πριν τεθεί σε καραντίνα το Βέλγιο και ανασταλούν οι περισσότερες εμπορικές πτήσεις, τελωνειακοί στο βασικό αεροδρόμιο της χώρας, το Ζαβεντέμ, κατέσχεσαν 350 κιλά κοκαΐνης κρυμμένα μέσα σε βαλίτσες που είχαν μεταφερθεί με πτήση από την Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική–μια ποσότητα 200 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνες που συνήθως εντοπίζονται σε αεροπλάνα.
Categories:

1 σχόλιο:

  1. Η αγάπη είναι πάντα όμορφη όταν είσαι με τον αληθινό άνθρωπο, εσένα και τον αληθινό εραστή. Είμαι Mayruris Camplelo ο φίλος μου έχει διαλυθεί μαζί μου και ήμουν μόνος γι 'αυτό κατευθύνονται σε ένα πολύ ευγενικό και μεγάλο άχνη ξόρκι Δρ ADELEKE που με βοήθησε να φέρει πίσω τον εραστή μου για μένα και μου ζήτησε 340 ευρώ για τα στοιχεία που απαιτούνται για το ξόρκι και σήμερα είμαι μαζί του τώρα και είμαστε ευτυχισμένοι μαζί. Είμαι πολύ ευγνώμων για ό, τι έχετε κάνει για μένα Δρ ADELEKE μπορείτε να τον email aoba5019@gmail.com ή Whatsapp μου μέσω +27740386124 

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!