Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020


Νέες προκλητικές δηλώσεις σήμερα από τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας Φουάτ Οκτάϊ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τα Βαρώσια που πραγματοποιείται στα κατεχόμενα, παρουσία και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλάχ Γκιουλ.
«Η Αμμόχωστος είναι γη των Τουρκοκυπρίων και η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά τους», δήλωσε σήμερα από τα κατεχόμενα και συγκεκριμένα από την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας. Σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο αντιπρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι «Είναι αναγκαίο να άρουμε τον χαρακτηρισμό «κλειστό» για τα Βαρώσια»
Πληροφορίες για την περίκλειστη πόλη έδωσε στον κ. Οκτάι και την συνοδεία του, όπως αναφέρεται, ένας λοχαγός ενώ νωρίτερα είχαν επισκεφθεί την «διοίκηση ασφαλείας» και συνομίλησε με τον «διοικητή» των «ειρηνευτικών δυνάμεων», υποστράτηγο Σεζάι Οζτούρκ και άλλους αξιωματικούς του τουρκικού κατοχικού στρατού.
Σημειώνεται πως σύμφωνα και με σημερινό δημοσίευμα του «Φ», βασικό θέμα του συνεδρίου είναι το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούν να στηριχθούν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς για να μετατρέψουν την Αμμόχωστο μια μεγάλη τουρκική πόλη στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Οκτάι έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντηση στρογγυλής τραπέζης στα κατεχόμενα με τίτλο «Νομικές, πολιτικές και οικονομικές πτυχές και το άνοιγμα των Βαρωσίων». Στη συνάντηση συμμετέχει επίσης και ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπτουλάχ Γιούλ.
Στην ομιλία του ο Οκτάι είπε μεταξύ άλλων ότι «Σε αυτή την ιστορική μέρα, που είμαστε σε μια μαγευτική περιοχή και αναζητούμε την ειρήνη για μισό αιώνα στην Κύπρο, το υπέροχο αυτό τοπίο έχει μετατραπεί σε πόλη φάντασμα και βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου και οι δύο κοινότητες είναι χαμένες. Το τουρκικό έθνος έχει ένα χαρακτηριστικό, φέρνει ειρήνη στα μέρη που πηγαίνει. Τα Βαρώσια ανήκουν στους Τουρκοκύπριους. Τώρα είναι απαραίτητο να αφαιρέσουμε το καθεστώς του «κλειστού». Απορρέει από το διεθνές δίκαιο το ότι η περιουσία που ανήκει σε βακούφια δεν μπορεί να πωληθεί. Τα σχετικά αρχεία βρίσκονται στα χέρια μας και συνεχίζουμε ένα σοβαρό έργο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το πρωί, πραγματοποιήθηκε στο «τμήμα φόρου και εσόδων» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, εκδήλωση διαμαρτυρίας τ/κ οργανώσεων και κινημάτων για την συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το Βαρώσι, ενώ σημειώθηκε σύντομη αντιπαράθεση μεταξύ διαδηλωτών και «αστυνομικών» του ψευδοκράτους, όταν οι πρώτοι θέλησαν να εισέλθουν στην περίκλειστη πόλη για να παρακολουθήσουν και αυτοί τη συζήτηση.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!