Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Πώς να αντιμετωπίσεις την μεσημεριανή κούρασηΌλοι μας το έχουμε ζήσει—και ειδικά όσοι δουλεύουμε σε γραφείο. Έχεις φάει το μεσημεριανό σου, είναι αργά το μεσημέρι και έχεις ακόμα αρκετή δουλίτσα να βγάλεις, και ξαφνικά νιώθεις τα άκρα σου βαριά, το στομάχι σου βαρύ, τα βλέφαρα, τον εγκέφαλό σου τον ίδιο. Συμβαίνει, και είναι πολύ ενοχλητικό (κυρίως επειδή, όχι, δεν μπορείς να πάρεις έναν δεκάλεπτο υπνάκο επιτόπου).

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το παλέψεις.

Βασικά, αν ο υπνάκος είναι επιλογή…
Αν, ας πούμε, σε πιάνει η κούραση όχι στην δουλειά αλλά στο σπίτι, όσο δουλεύεις ή μελετάς, τότε αλήθεια, δεν υπάρχει καλύτερο από το να κοιμηθείς για δέκα με είκοσι λεπτά. Βάλε ξυπνητήρι, άφησε το κινητό σου πιο μακριά (για να αναγκαστείς να σηκωθείς και να το κλείσεις), και ελπίζουμε να ξυπνήσεις ανανεωμένος.

Κάνε ένα διάλειμμα για γυμναστική
Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να κάνεις μια ώρα διάλειμμα για γυμναστήριο, αλλά: μερικές ασκήσεις με το βάρος του σώματος, ή ακόμα και όρθιος με στήριξη στην τοίχο, θα σε δραστηριοποιήσουν. Εναλλακτικά, λίγη αερόβια θα κάνει την δουλειά, ακόμα και μια βόλτα με γοργό βηματισμό γύρω από το τετράγωνο.

Αντίο, οθόνη
Η οθόνη κάνει τα μάτια σου να πονάνε, και τα πονεμένα μάτια είναι μάτια που χρειάζονται ύπνο. Κάνε ένα διάλειμμα από την οθόνη του υπολογιστή, λοιπόν. Αλλιώς, επένδυσε σε ειδικά γυαλιά που θα σε ξεκουράζουν.

Διατάσεις κάνεις;
Επειδή πρέπει. Όταν κάθεσαι σε μια καρέκλα για ώρες (ή, χειρότερα, όρθιος), το σώμα σου καταπονείται σε μεγάλο βαθμό και χρειάζεται να ξεπιαστεί. Μερικές διατάσεις θα σε βοηθήσουν όσο δεν φαντάζεσαι.

Πήγαινε για έναν καφέ
Ξανά, καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι πάντα εύκολο να κάνεις ένα μεγάλο διάλειμμα και να κάτσεις να απολαύσεις τον καφέ σου έξω, να φορτίσεις λίγο και τις μπαταρίες σου. Αλλά και το να πας απλά μέχρι την γωνιακή καφετέρια και να πάρεις ένα καφεδάκι, να σε χτυπήσει λίγο ο ήλιος, θα σου κάνει καλό.

Πλύνε το πρόσωπό σου
Δουλεύει το πρωί όταν ξυπνάς, δουλεύει και οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Άσε που θα νιώσεις ολόφρεσκος.

Πιες ένα πράσινο τσάι
Αν δεν θες να το παρακάνεις με τους καφέδες, αλλά χρειάζεσαι μια μικρή έστω δόση καφεΐνης, το πράσινο τσάι είναι πολύ καλή επιλογή. Και θα πάρεις έξτρα αντιοξειδωτικά—που δεν θα σε βοηθήσουν να μείνεις ξύπνιος, αλλά καλό είναι να τα λέμε αυτά.

Λίγη αληθινή επικοινωνία
Αντί να στείλεις email σε έναν συνεργάτη σου για αυτή την δουλειά που πρέπει να κάνεις (αλλά δεν μπορείς να κάνεις επειδή νυστάζεις), πήγαινε μέχρι το γραφείο του και συζητήστε το από κοντά. Και θα έχεις λίγη αναγκαία ανθρώπινη επαφή, και θα περπατήσεις λιγάκι. Μπόνους αν είναι σε άλλον όροφο.

Η κατάλληλη στιγμή για ένα σνακ
Υγιεινό σνακ, προφανώς. Επειδή το ξέρουμε πως οι πιο νυσταγμένες ώρες απαιτούν τους πιο κακούς υδατάνθρακες, αλλά εσύ δεν θα πέσεις σε αυτήν την παγίδα. Λίγοι ξηροί καρποί και λίγο τυρί, για ενδυναμωτική πρωτεΐνη θα κάνουν (πολύ, πολύ) καλύτερη δουλειά.

Κάνε κάτι άλλο
Προσπαθείς να παλέψεις την ίδια δουλειά εδώ και πόση ώρα και απλά… δεν; Κάνε κάτι άλλο, πιο απλό, που χρειάζεται λιγότερη εγκεφαλική λειτουργία. Μετά θα έχεις σβήσει κάτι από την λίστα με τις δουλειές σου, και θα μπορείς να επιστρέψεις πίσω σε αυτό που σε πιέζει με αναπτερωμένο ηθικό.

Μάσησε μια τσίχλα
Αλήθεια το λέμε. Η διαδικασία του μασήματος μπορεί να σε ξυπνήσει λιγάκι—στα φαρμακεία, μάλιστα, μπορείς να βρεις και τσίχλες καφεΐνης.

Άκου λίγη μουσική
Φρόντισε, τουλάχιστον, να είναι κάτι ανεβαστικό. Δεν θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις και να συνεχίσεις δυναμικά την δουλειά σου ένα βαρύ κι ασήκωτο τραγούδι. Για κάτι τέτοιες στιγμές φτιάχτηκε η ποπ μουσική.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!