Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019


Μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης προβλέπει Απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ μαζί με τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα είναι τα δύο μέτρα που αντισταθμίζουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που εγκρίθηκαν από το ΔΣ της επιχείρησης την προηγούμενη Παρασκευή.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ενέργειας, με την απόφαση:
  1. Η Χρέωση Βάσης για τα έτη 2019 και 2020 (και με ισχύ από 1.1.2019), ορίστηκε στα 17Euro/MWh. Αυτό συνεπάγεται μείωση του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% για τους οικιακούς καταναλωτές και 35% για τους λοιπούς καταναλωτές Χαμηλής Τάσης.
  2. Καθορίζονται επίσης τα ποσοστά μειωμένων χρεώσεων για την ενεργοβόρο βιομηχανία, οι δε καταναλωτές αγροτικής χρήσης διατηρούν τις εκπτώσεις τους
Υπογραμμίζεται ότι έχει ληφθεί υπόψη η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης).
Για το θέμα αυτό ο κ. Θωμάς δήλωσε στη Βουλή ότι «οι νέες, χαμηλότερες χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ δεν θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τους παραγωγούς ΑΠΕ. Ο λογαριασμός ΑΠΕ θα παραμείνει πλεονασματικός. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι να προωθήσει περισσότερο τις ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μέσω σειράς δράσεων και πρωτοβουλιών».
Τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ που τέθηκαν σε ισχύ την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, για την οικιακή κατανάλωση είναι:
  • Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946.
  • Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,10252.
  • Για το νυχτερινό ρεύμα η τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.
  • Το πάγιο (τετραμηνιαία χρέωση) για μονοφασική παροχή διαμορφώνεται σε 1,69 ευρώ (από 1,52 ευρώ), για τριφασική γίνεται 5,32 ευρώ (από 4,8) και για το νυχτερινό (από 2 ευρώ). Οι αναπροσαρμογές στα πάγια αντισταθμίζονται επίσης από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ.
Με την ίδια απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ μειώνεται η έκπτωση συνέπειας στο 5% από 10%, εισάγεται από 1ης Νοεμβρίου ρήτρα ρύπων με μηδενική επί του παρόντος επίπτωση και θεσπίζεται έκπτωση 50% στο μη επιδοτούμενο κομμάτι του τιμολογίου ρεύματος για ΑΜΕΑ σε μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!