Παρασκευή 2 Αυγούστου 2019


Η Εκκλησία των Αποστόλων, για την οποία λέγεται ότι χτίστηκε πάνω από το σπίτι των μαθητών και Αποστόλων του Ιησού, Πέτρου και ο Ανδρέα, ανακαλύφθηκε κοντά στη Θάλασσα της Γαλιλαίας, σύμφωνα με ομάδα Αμερικανών και Ισραηλινών αρχαιολόγων.

Εμπειρογνώμονες από το Ινστιτούτο Kinneret for Galilean Archaeology στο Ισραήλ και το Nyack College στη Νέα Υόρκη, εργάστηκαν στην ανασκαφή στην περιοχή του el-Araj στη βόρεια ακτή της Γαλιλαίας. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το el-Araj είναι ο τόπος που ήταν η Βηθσαϊδά που αναφέρεται ως πατρίδα των Αγίων Αποστόλων Ανδρέα, Φιλίππου και Πέτρου.
Ευρήματα κοντά στο συγκρότημα που εκτιμάται πως είναι η εκκλησία των Αποστόλων  
Ο Καθηγητής Steven Notley του Nyack College δήλωσε στο Fox News ότι οι προηγούμενες ανασκαφές στην περιοχή είχαν αποκαλύψει σημάδια ύπαρξης της εκκλησίας -όπως μαρμάρινα τμήματα και μικρά επιχρυσωμένα γυάλινα τεμάχια ψηφίδας που χρησιμοποιήθηκαν στο περίτεχνο τείχος της εκκλησίας, στα ψηφιδωτά της.


«Αυτές οι ανακαλύψεις μάς έδειχναν ότι η εκκλησία θα βρεθεί κάπου κοντά», ανέφερε ο Καθηγητής. Ακολουθώντας τις ενδείξεις, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ψηφιδωτά δάπεδα της εκκλησίας. «Είναι θαυμαστό το πώς φέραμε αυτά τα όμορφα διακοσμημένα δάπεδα στο φως αφού παρέμεναν θαμμένα για σχεδόν 1500 χρόνια», εξήγησε ο Notley.
Η βυζαντινή εκκλησία είχε αναφερθεί από τους παλαιοχριστιανικούς προσκυνητές. Ο Καθηγητής πρόσθεσε ότι η ανακάλυψή της  είναι σημαντική για πολλούς λόγους. «Μέχρι την πρόσφατη ανακάλυψή της, πολλοί μελετητές αμφισβήτησαν την ύπαρξή της. Αν και αναφέρεται στα βυζαντινά συγγράμματα προσκυνήματος, πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι αναφορές είναι λανθασμένες», εξήγησε ο αρχαιολόγος. Η Καινή Διαθήκη περιγράφει τη Βηθσαϊδά ως την κατοικία των αποστόλων του Ιησού, Πέτρου, Ανδρέα και Φίλιππου. Ο Ιησούς θεραπεύει, επίσης, έναν τυφλό στη πόλη αυτή, κατά τις αναφορές στα ιερά κείμενα.
Οι ειδικοί είναι σίγουροι ότι η επόμενη ανασκαφική περίοδος στο ίδιο σημείο θα αποκαλύψει περισσότερα από τα μυστικά της αρχαίας περιοχής ενώ σχεδιάζεται η πλήρης ανασκαφή της βυζαντινής εκκλησίας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!