Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019

Αυτές είναι οι πιο υγιείς χώρες του κόσμου
Ίσως είναι κάτι στο gazpacho (ισπανική κρύα ντοματόσουπα) ή στην παέγια, καθώς η Ισπανία μόλις ξεπέρασε την Ιταλία για να γίνει η πιο υγιεινή χώρα στον κόσμο.
Και αυτό σύμφωνα με τον δείκτη Healthiest Country Index του Bloomberg για το 2019, ο οποίος κατατάσσει 169 οικονομίες σύμφωνα με παράγοντες που συμβάλλουν στη γενική υγεία. Η Ισπανία κατέλαβε την έκτη θέση στην προηγούμενη μέτρηση, που δημοσιεύθηκε το 2017.
Τέσσερις επιπλέον ευρωπαϊκές χώρες ήταν μεταξύ των κορυφαίων δέκα το 2019: Η Ισλανδία (3η θέση), η Ελβετία (5η), η Σουηδία (6η) και Νορβηγία (9η). Η Ιαπωνία ήταν η πιο υγιής ασιατική χώρα, πηδώντας τρεις θέσεις από την έρευνα του 2017, στην τέταρτη θέση και αντικατέστησε τη Σιγκαπούρη, η οποία έπεσε στην όγδοη. Η Αυστραλία και το Ισραήλ συμπλήρωσαν την κορυφαία δεκάδα στην 7η και 10η θέση αντίστοιχα.
Ο δείκτης βαθμολογεί τις χώρες με βάση μεταβλητές, συμπεριλαμβανομένου του προσδόκιμου ζωής, χάνοντας μονάδες για κινδύνους όπως η χρήση καπνού και η παχυσαρκία. Λαμβάνει επίσης υπόψη περιβαλλοντικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε καθαρό νερό και αποχέτευση.
dthdthdhd.PNG
Η Ισπανία έχει το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολουθεί μόνο την Ιαπωνία και την Ελβετία παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Η Ισπανία μέχρι το 2040 προβλέπεται να έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σχεδόν σε 86 χρόνια, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη και την Ελβετία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
Διατροφικές συνήθειες
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για τα επίπεδα υγείας που απολάμβανουν η Ισπανία και η Ιταλία, καθώς η «μεσογειακή διατροφή, συμπληρωμένη με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς, είχε χαμηλότερο ποσοστό καρδιαγγειακών επεισοδίων από εκείνες που προορίζονται από δίαιτα μειωμένου λίπους», σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Navarra.
Εν τω μεταξύ στη Βόρεια Αμερική, η 16η θέση του Καναδά ξεπέρασε τις ΗΠΑ και το Μεξικό, οι οποίες υποχώρησαν ελαφρά στην 35η και 53η θέση. Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ τείνει χαμηλότερα λόγω θανάτων από υπερβολικές δόσεις ναρκωτικών και αυτοκτονίες.
Η Κούβα τοποθετείται πέντε θέσεις πάνω από τις ΗΠΑ, καθιστώντας τη την μοναδική χώρα που δεν ταξινομείται ως «υψηλού εισοδήματος» από την Παγκόσμια Τράπεζα και κατατάσσεται τόσο ψηλά. Ένας λόγος για την επιτυχία του νησιωτικού έθνους μπορεί να είναι η έμφαση που δίνει στην προληπτική φροντίδα σε σχέση με την αμερικανική εστίαση στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, δήλωσε ο Αμερικανικός Δικηγορικός Σύλλογος για τον νόμο περί υγείας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!