Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017


Οι γιορτές, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, είναι πάντα συνδεδεμένες στο μυαλό κάθε ανθρώπου, με καλό, παραδοσιακό φαγητό και πεντανόστιμα γλυκά..
Ελάτε να κάνουμε μια βόλτα στον κόσμο…
Στην Αγγλία, το Χριστουγεννιάτικο γεύμα περιλαμβάνει ψητή γαλοπούλα ή βοδινό, ταρτάκια με κιμά (τα λεγόμενα μίνς πάις), αλλά και την παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα για την καλή τύχη..

Στη Σκωτία, δίνουν περισσότερο βάση στη γιορτή της Πρωτοχρονιάς, από τη γιορτή των Χριστουγέννων. Χογκμάνι, ονομάζουν οι Σκοτσέζοι ένα παξιμάδι από βρώμη που έδιναν παλιά οι μεγάλοι στα παιδιά την ημέρα της Παραμονής Πρωτοχρονιάς.
Ιδιαίτερα αγαπητά στη Σκωτία, είναι τα μπισκότα με φρέσκο βούτυρο (τα λεγόμενα σόρτμπρεντ).
Το βράδυ της Παραμονής του Αγίου Νικολάου στη Γερμανία, τα παιδάκια αφήνουν δίπλα στο τζάκι του σπιτιού τους τα παπούτσια τους και την επομένη τα βρίσκουν γεμάτα με φρούτα, αλλά και παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια (τα λεγόμενα στόλεν).
Επίσης, τα μπισκότα λατρεύονται από τους Γερμανούς, οι οποίοι θεωρούνται και εξπέρ στα σχεδιάκια τους..
Στη Γαλλία, την τιμητική του έχει το Χριστουγεννιάτικο παραδοσιακό κέικ σε σχήμα κούτσουρου, το οποίο ονομάζεται Χριστουγεννιάτικος κορμός.
Όσον αφορά το εορταστικό μενού των Γάλλων, αυτό εξαρτάται από τις παραδόσεις του κάθε τόπου στη χώρα αυτή.
Π.χ. στην Αλσατία, η ψητή χήνα είναι το κυρίως πιάτο, στη Βρετάνη την τιμητική τους έχουν τα γλυκά με ξινή κρέμα γάλακτος, στη Βουργουνδία λατρεύουν τη γαλοπούλα με κάστανα, ενώ οι από το Παριζιάνικο μενού, δε λείπουν τα στρείδια και το πατέ χήνας.
Στο Αυστριακό τραπέζι των Χριστουγέννων, κυριαρχεί η ψητή χήνα με μια ποικιλία από διάφορες γαρνιτούρες να τη συνοδεύουν, ενώ στο τραπέζι της Πρωτοχρονιάς, οι Αυστριακοί δε λένε όχι σε ένα μεγάλο ψητό ψάρι..
Ιταλία… Χριστουγεννιάτικη μακαρονάδα, ραβιόλια με γκοργκονζόλα, πανετόνε… Ιταλικές σπεσιαλιτέ, απλά πεντανόστιμες..
Στη Σουηδία, πρίν από το δείπνο της Παραμονής των Χριστουγέννων, οι οικογένειες σύμφωνα με τα έθιμα και τις παραδόσεις της χώρας, μαζεύονται στην κουζίνα για το ‘’Βούτηγμα στην κατσαρόλα’’. Μέσα σε μια κατσαρόλα με ζουμί από χοιρινό, λουκάνικο και μοσχάρι, τα μέλη της οικογένειας βουτάνε μαύρο ψωμί..
Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, το δείπνο ξεκινάει με μπουφέ και λιαστό μπακαλιάρο, που σερβίρεται με κρεμώδη σάλτσα και χοιρομέρι…
Για το τέλος, οι Σουηδοί κρατάνε την πουτίγκα ρυζιού, με το κρυμμένο αμύγδαλο.
Στη Βραζιλία, η εορταστική περίοδος πέφτει μέσα στο κατακαλόκαιρο..
Στο τραπέζι των Χριστουγέννων, υπάρχει πάντα γαλοπούλα, ψάρι, παγωτά και σαμπάνια..
Τα Χριστούγεννα στην Αίγυπτο, γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου.
Ανήμερα Χριστουγέννων, οι πλούσιοι μοιράζουν λουκουμάδες, ενώ οι κόπτες φτιάχνουν γλυκά μπισκότα, επάνω στα οποία κάνουν το σχήμα του σταυρού.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!