Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

10 +1 μυστικά που θα σου σώσουν τη ζωήΌλοι ξέρουμε ότι δεν πρέπει να στέλνουμε μηνύματα και να οδηγούμε ή ότι πρέπει να κοιτάμε και από τις δύο πλευρές του δρόμου πριν περάσουμε πεζοί. Ή ότι αν πιάσουμε φωτιά θα πρέπει να κυλιστούμε στο χώμα.

Όμως πέρα από τα «βασικά», υπάρχουν και άλλα «ξέρω» που ενδεχομένως να χρειαστεί να μάθουμε προκειμένου να ξεφύγουμε από επικίνδυνες καταστάσεις ή ακόμα και να σώσουμε τη ζωή μας.

Πρόσφατα, σε ένα αντίστοιχης θεματολογίας ποστ στο Quora διάφοροι ειδικοί μοιράστηκαν χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές επιβίωσης/πρόληψης για παν ενδεχόμενο.  Συμβουλές που πιθανώς κάποια στιγμή να σας σώσουν τη ζωή.

Όπως οι παρακάτω.

Το μυαλό δεν μπορεί να χειριστεί κινητό και περπάτημα μαζί

Επομένως αποφύγετε να στέλνετε μηνύματα, να βάζετε φίλτρα στο Instagram και να ανεβάζετε στάτους ενώ περπατάτε. Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να εστιάσει και στις δύο απαιτητικές αυτές λειτουργίες ταυτόχρονα και έτσι μειώνει την κατάσταση εγρήγορσής του, όπως επίσης και τα αντανακλαστικά σας σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο έρθει κατά πάνω σας, ας πούμε.

Το «τυφλό σημείο» του καθρέφτη

Υπάρχει και δεν μπορείτε να το αποφύγετε, ανεξαρτήτως οχήματος. Προσαρμόζοντας όμως τους καθρέφτες έτσι ώστε μόλις και μετά βίας να βλέπετε τις άκρες του οχήματος μπορείτε να το εξαλείψετε σχεδόν και να οδηγήσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Αξίζουν μερικά έξτρα δευτερόλεπτα για να το κάνετε, μπορούν να σας σώσουν από αρκετά επικίνδυνες καταστάσεις.

Μην φάτε το χιόνι

Αν, λέμε αν, βρεθείτε ποτέ σε κατάσταση επιβίωσης χωρίς νερό σε κάποια απομονωμένη πλαγιά ενός βουνού (αν λέμε) τότε αποφύγετε να φάτε χιόνι να να ενυδατωθείτε, όσο και αν σας φαίνεται λογικό. Το σώμα χρησιμοποιεί μεγάλα ποσά ενέργειας για να μετατρέψει την ύλη από μια μορφή σε άλλη, επομένως για την ελάχιστη ενυδάτωση θα «σπαταλήσετε» σημαντικό ποσοστό της θερμοκρασίας του. Δε συμφέρει.

Όταν το αεροπλάνο πέσει στη θάλασσα

Αποφύγετε να «φουσκώσετε» κατευθείαν το σωσίβιό σας. Το νερό που πιθανώς να μπει στην καμπίνα των επιβατών θα σας δυσκολέψει περισσότερο στην κίνηση αν φοράτε το σωσίβιο φουσκωμένο. Κολυμπήστε μέχρι μια έξοδο και τότε «ενεργοποιήστε» τον μηχανισμό.

DIY χειρισμός Heimlich

Πρόκειται για μια συγκεκριμένη λαβή η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια αν κάποιο αντικείμενο, π.χ. κομμάτι τροφής, σφηνωθεί στο πίσω μέρος του λαιμού και αποφράξει την είσοδο του αέρα προς την τραχεία. Σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος για αυτόν τον χειρισμό, δεν είναι απαραίτητο να γίνει από άλλο άτομο. Μπορείτε και εσείς οι ίδιοι να τον κάνετε: κάντε μια γροθιά με το δυνατό σας χέρι κάτω από τον θώρακα και λίγο πάνω από τον αφαλό και με την παλάμη του άλλου χεριού πιέστε προς τα μέσα και πάνω, προς το διάφραγμα με δύναμη και συνεχόμενα, μέχρι το αντικείμενο που σας πνίγει «ξεκολλήσει».

Τα απαραίτητα αντισταμινικά

Κάθε φορά που πάτε σε κάποια νέα χώρα καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας δυνατά αντισταμινικά. Ποτέ δεν ξέρετε αν θα συναντήσετε κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί ή κάτι στο οποίο είστε αλλεργικοί και δεν το ξέρατε. Για παν ενδεχόμενο λοιπόν, έχετε μια καρτέλα στο πορτοφόλι/ τσάντα σας.

Ο «νόμος των 3»

Αφορά τα όρια του ανθρώπινου σώματος και δίνει έναν καλό μπούσουλα επιβίωσης: ο περισσότερος κόσμος μπορεί να επιβιώσει τρία λεπτά χωρίς αέρα, τρεις ώρες χωρίς καταφύγιο σε ακραίες καιρικές συνθήκες, τρεις ημέρες χωρίς νερό και τρεις εβδομάδες χωρίς τροφή.

Εφιάλτης στην κουζίνα

Κάηκε το λάδι για τις πατάτες και άρπαξε φωτιά. Σε καμία μα καμία περίπτωση μη ρίξετε νερό. Τα μόρια του νερού «κάθονται» στον πάτο του τηγανιού, εξατμίζονται αμέσως και αυξάνουν το ύψος της φλόγας. Αν λοιπόν δεν θέλετε να γίνετε κι εσείς φλαμπέ μαζί με τις πατάτες, σβήστε το μάτι και καλύψτε αμέσως την εστία με ένα μεγάλο καπάκι ή κάποιο μεγάλο κομμάτι ύφασμα. Η φωτιά θέλει οξυγόνο, χωρίς αυτό δεν… ζει.

Μακερώσει

Αν ποτέ βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να έχετε καρφωθεί από κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, αφήστε το εκεί που είναι, ανεξάρτητα από το αν στις ταινίες οι πρωταγωνιστές συνήθως το βγάζουν. Αφαιρώντας ένα αντικείμενο που έχει καρφωθεί στο σώμα, αυξάνετε τη ροή του αίματος στην περιοχή και τον ρυθμό απώλειας. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να καλύψετε την πληγή και κάντε ό,τι μπορείτε για να σταματήσετε την αιμορραγία μέχρι να έρθει κάποιος για βοήθεια.

Οι περισσότερες πτώσεις αεροπλάνων…

… γίνονται είτε τρία λεπτά μετά την απογείωση είτε οκτώ λεπτά πριν την προσγείωση. Μπορείτε λοιπόν να χρησιμοποιήσετε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα για να είστε σε εγρήγορση για εξόδους κινδύνου, από το να παίζετε με το κινητό σας ή να διαβάζετε.

Οι περισσότεροι θάνατοι σε φωτιές προκαλούνται από την εισπνοή καπνού…

… και όχι από «κάψιμο». Άρα σε περίπτωση φωτιάς, μείνετε χαμηλά στο πάτωμα για να αποφύγετε να εισπνεύσετε μεγάλες ποσότητες καπνού.

Εσύ! Πάρε το 166!

Αν ποτέ πάθετε ατύχημα σε δημόσιο χώρο ή δείτε κάποιον που χρειάζεται επείγουσα βοήθεια σε δημόσιο χώρο και του δίνετε τις πρώτες βοήθειες μην φωνάζετε τυχαία «Βοήθεια!» στον… αέρα. Είναι ψυχολογικά αποδεδειγμένο ότι ο περισσότερος κόσμος θα αποφύγει να καλέσει σε βοήθεια επειδή πιστεύει ότι κάποιος… άλλος θα το κάνει. Επομένως δείξτε ένα και μόνο ένα άτομο σε περίπτωση ανάγκης και πείτε του «Εσύ! Πάρε το 166!». Έχετε περισσότερες πιθανότητες να έχετε τη βοήθεια που χρειάζεστε.
in2life.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!