Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016

Τι καλοκαιρινό να μαγειρέψω;
Εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, η λαχτάρα μας για δροσερά πιάτα που μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι είναι έντονη. Την ικανοποιούμε ετοιμάζοντας πέντε σούπερ νόστιμες και άκρως καλοκαιρινές συνταγές.

Δροσερή σαλάτα με φράουλες

Υλικά: 200 γρ. σπανάκι baby, 1 μέτριο μαρούλι φριζέ κομμένο σε κομμάτια, 250 γρ. φράουλες, 2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο, 1 κρεμμυδάκι ξερό πολύ ψιλοκομμένο, 7 κ.γ. ξύδι μπαλσάμικο, 1 κ.γ. μουστάρδα ντιζόν, 1 κ.γ. μαγιονέζα, λίγο αλάτι, 5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τα κρουτόν: 3 φέτες ψωμί κομμένες σε κύβους, 1 κ.σ. λάδι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βάζουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε ελαφρά. Κάνουμε μια βινεγκρέτ με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας μαζί το λάδι, τη μουστάρδα, το ξύδι και τη μαγιονέζα σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Ρίχνουμε το λάδι σταγόνα σταγόνα στην αρχή ανακατεύοντας πολύ καλά με το σύρμα μέχρι να δέσει το μείγμα και μετά λίγο πιο γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν και να γίνει μια ωραία σάλτσα ενώ ανακατεύουμε. Αν πήξει πάρα πολύ αραιώνουμε με λίγο νερό. Με αυτή τη βινεγρέτ ραντίζουμε τη σαλάτα μας.

Για τα κρουτόν: Ψήνουμε τις φέτες ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10-12 λεπτά σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τις πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. λάδι και τις αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε τη σαλάτα με τα κρουτόν και σερβίρουμε.

Πηγή. 

Δροσερή σαλάτα με αραβική πίτα και σος γιαούρτι

Υλικά: 4 μεγάλες αραβικές πίτες, 30 ντοματίνια, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι μαϊντανό, 1 αγγουράκι, 8 φέτες μπέικον, 1 ματσάκι ρόκα, 200 γρ. γιαούρτι, 100 γρ. φέτα τρίμα, ρίγανη – θυμάρι

Εκτέλεση: Πλένουμε καλά όλα τα λαχανικά μας και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και τα ντοματίνια στην μέση. Ψιλοκόβουμε και τσιγαρίζουμε το μπέικον. Ανακατεύουμε το γιαούρτι με την θρυμματισμένη φέτα και τα μυρωδικά. Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά και κατόπιν τα μοιράζουμε στις πίτες μας.

Πηγή. 

Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα λάιμ και κόλιανδρο

Υλικά: 4 στήθη κοτόπουλου, χυμό και ξύσμα από 2 λάϊμ, 1 φλ. ζωμό κότας, 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιαντρο ή, 1 κ.σ. ξερό κόλιαντρο τριμμένο, 500 γρ. μανιτάρια πλευρότους, 2 σκελίδες σκόρδο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του κοτόπουλου και τα ψήνουμε στο γκριλ με προσοχή να μην καούν για 20 λεπτά. Απλώνουμε τα μανιτάρια σε ένα ταψί , τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, τρίβουμε τις 2 σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε από επάνω, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε στους 180º C για 20 λεπτά περίπου. Για τη σάλτσα βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το ζωμό κότας με το χυμό και το ξύσμα από τα λάϊμ και το κόλιανδρο και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά μέχρι να μειωθεί η σάλτσα στο μισό. Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο, το περιχύνουμε με τη σάλτσα και γαρνίρουμε με τα ψητά μανιτάρια.

Πηγή.

Χταπόδι με φάβα και λάδι τρούφας

Υλικά:

Για τη φάβα: 500 γρ φάβα Σαντορίνης, 2 μικρά κρεμμύδια ψιλοκομμένα , 1 φύλλο δάφνης, 1 σκελίδα σκόρδο, 4 κ.σ. λάδι τρούφας, 100 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι

Για τη σαλάτα: 30 φυλλαράκια μυρώνι, 30 φυλλαράκια κόλιανδρο, 20 φυλλαράκια μαϊντανό, 20 φυλλαράκια κάρδαμο

Για τη vinaigrette μαύρης τρούφας: 1 κουταλιά σούπας balsamico, 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλιά σούπας λάδι τρούφας

Εκτέλεση: Βράζουμε τη φάβα σε νερό και την ξεπλένουμε. στη συνέχεια την καλύπτουμε με νερό. Προσθέτουμε το ένα κρεμμύδι, το σκόρδο και τη δάφνη, και τη βράζουμε μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό.Χτυπάμε τη φάβα με το ραβδομπλέντερ γιά δύο λεπτά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το λάδι τρούφας αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη vinaigrette και αλατοπιπερώνουμε. Χρησιμοποιούμε 2 κουταλιές και ανακατεύουμε με τα χόρτα σε ένα μικρό μπόλ. Ψήνουμε το χταπόδι στη σχάρα σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο το κόβουμε σε λεπτές διαγώνιες φέτες και το βουτάμε στη vinaigrette.

Στη μέση μιας πιατέλας απλώνουμε την φάβα .Πάνω στη φάβα και στο κέντρο του πιάτου τοποθετούμε λίγη σαλάτα. Γύρω γύρω στο πιάτο βάζουμε το χταπόδι και το περιχύνουμε με την υπόλοιπη vinaigrette.

Πηγή. 

Τονοσαλάτα

Υλικά: 1 συσκευασία παξιμαδάκια, 1 συσκευασία τόνο σε νερό στραγγισμένη, 1 μικρό τρυφερό αγγούρι τριμμένο, 1 καρότο τριμμένο, 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο, 1 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι, 2 κ.σ. γεμάτες μαγιονέζα, 1 κ.γ. μουστάρδα, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 2 πολύ ώριμα και μαλακά αβοκάντο

Εκτέλεση: Τρίβουμε σε χοντρό τρίφτη το αγγούρι και το στίβουμε. Εναλλακτικά το ψιλοκόβουμε. Στραγγίζουμε τον τόνο και με πιρούνι τον σπάμε. Τον βάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα και το χυμό λεμόνι. Προσθέτουμε το αγγούρι και ανακατεύουμε. Καθαρίζουμε τα μαλακά αβοκάντο και προσθέτουμε αλάτι και λεμόνι. Τα λιώνουμε με πιρούνι. Αλείφουμε παξιμαδάκια, με λιωμένο αβοκάντο και από πάνω βάζουμε τονοσαλάτα.

Πηγή. 
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!