Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ 2016. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ 1 - 28/7 
Από την 1η ως τις 28 Ιουλίου πραγματοποιούνται φέτος στο Θέατρο Κήπου, για 34 η χρονιά, οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου. Έτσι, έπειτα από το δίμηνο φεστιβάλ «Ανοιχτή Σκηνή - Φωνές της Πόλης», που ήταν αφιερωμένο εξ ολοκλήρου σε παραστάσεις θεατρικών σχημάτων της Θεσσαλονίκης με στόχο να τονωθεί και να προβληθεί η τοπική θεατρική παραγωγή, με τις Γιορτές το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, εκτός από τοπικές παραγωγές, επιλεγμένες παραστάσεις από όλη την Ελλάδα.

Ποικιλία μορφών και θεμάτων χαρακτηρίζει τη φετινή διοργάνωση, στην οποία μπορεί κανείς να διακρίνει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά θεάματα που απευθύνονται σε ολόκληρη την οικογένεια και σε όλες τις ηλικίες θεατών: παιδιά, εφήβους, ενήλικες· πρόκειται για θεατρικές προτάσεις όπου προέχει η κίνηση, η μουσική, τα κωμικά στοιχεία, αλλά και η ποίηση, η μαγεία της ελεύθερης φαντασίας (Τα ψηλά βουνά, Τα σαράντα κλειδιά, Πιάνω πατάρι...).


Ο δεύτερος άξονας  αφορά νεοελληνικά λογοτεχνικά κείμενα και τη μεταφορά  τους  στη σκηνή. Εδώ βρίσκουμε σπουδαία κείμενα συγγραφέων όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (Η νοσταλγός), ο  Ζαχαρίας Παπαντωνίου (Τα ψηλά βουνά), η Μαρία Ιορδανίδου (Λωξάντρα). Στον άξονα αυτόν μπορούν να συμπεριληφθούν και  Τα σαράντα κλειδιά, που στηρίζονται σε ένα υπέροχο σκυριανό λαϊκό παραμύθι, καθώς και η Αγγελική, που βασίζεται στη συγκλονιστική αφήγηση μιας προσφυγοπούλας από τη Μικρασία.

Χωρίς να λείπουν, όπως κάθε χρόνο, και τα μεγάλα έργα του κλασικού ρεπερτορίου: το σαιξπηρικό Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας, ως συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από τον θάνατο του ελισαβετιανού δραματουργού, και η Αντιγόνη του Σοφοκλή, μια παράσταση που περιοδεύει για δεύτερο καλοκαίρι σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.   

Οι Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου 2016, που αρχίζουν με Σαίξπηρ και τελειώνουν με Παπαδιαμάντη, φιλοδοξούν να προσφέρουν στο ευρύ κοινό υψηλού επιπέδου ψυχαγωγία, αξιοποιώντας έναν υπαίθριο χώρο που ανήκει πια στη θεατρική ιστορία της Θεσσαλονίκης.
.
Παρασκευή 1 Ιουλίου
ώρα 21.15

Εταιρεία Θεάτρου Θέση
Όνειρο καλοκαιρινής νύχταςτου Σαίξπηρ
 
Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλόπουλος
Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης
Κοστούμια - Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου
Σχεδιασμός αφίσας: Αχιλλέας Μεσάικος
Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου

Παίζουν:
Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου
 
Πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς,  υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στην γλώσσα του ποιητή, συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια.

Μετά από επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα , η δημοφιλής σαιξπηρική κωμωδία  παρουσιάζεται στις Γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου, και στη συνέχεια στο Festival Internacional de Teatro Clásico στο Almagro της Ισπανίας.
 
 
Δευτέρα 4, Τρίτη 5 Ιουλίου
ώρα 21.15
 
Μεταξουργείο – Χώρος θεάματος
Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου
.
Διασκευή - σκηνοθεσία:Άννα Βαγενά
Μουσική επιμέλεια:Λάμπρος Λιάβας
Φωτισμοί:Μελίνα Μάσχα

Παίζουν:
Άννα Βαγενά

Η ζωή και οι συναρπαστικές αφηγήσεις της Πολίτισσας Λωξάντρας, έτσι όπως τις αποτύπωσε στο βιβλίο Λωξάντρα (εκδόσεις Εστία) η εγγονή της, η Μαρία Ιορδανίδου, ξαναζωντανεύουν στη σκηνή, με την ερμηνεία της Άννας Βαγενά.

Ένας ύμνος στη χαρά της ζωής και τη δύναμη της γυναίκας, με επίκεντρο τον Ελληνισμό της Πόλης από το 1870 έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Λωξάντρα αναδεικνύεται σε σύμβολο της πολίτικης Ρωμιοσύνης, διασώζοντας τη μνήμη και την ταυτότητα με τον αυθορμητισμό και τη γνησιότητα του απλού λαϊκού ανθρώπου, με το βαθύ γυναικείο ένστικτο και τη μητρική αγκαλιά.

Στόχος της παράστασης δεν είναι μια απλή «νοσταλγική» αναδρομή, αλλά να προβάλει το ήθος και τις αξίες ζωής του πολιτισμού των Ρωμιών της Πόλης σε σχέση με τη σύγχρονη κρίση και τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση, επικοινωνία και αλληλεγγύη.

Δεν λείπουν οι απαραίτητες γεύσεις και μυρωδιές από την πλούσια πολίτικη κουζίνα της Λωξάντρας. Από την άλλη, η παράσταση είναι κι ένα υπέροχο μελωδικό αφιέρωμα στα τραγούδια και τους χορούς της Πόλης, με τα ταταυλιανά χασαποσέρβικα, τους καρσιλαμάδες, τους αμανέδες και τα πολίτικα συρτά.
 
Πέμπτη 7, Παρασκευή 8 Ιουλίου
ώρα 21.15

Παιδική Σκηνή Θεάτρου Ακροπόλ
Τα ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου
 
Σκηνοθεσία:  Βασίλης Μαυρογεωργίου
Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Σκηνικά - Κοστούµια: Κωνσταντίνος Ζαµάνης
Χορογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Ψηφιακά video: Νίκος Τσιµούρης
Κινούµενα σχέδια: Βαγγέλης Σιγάλας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου, Νίκος Μαραθάς
Βοηθός σκηνογράφου: Αναστασία Αγαθού
Εκπαιδευτική σύµβουλος: Ειρήνη Ιακώβου

Παίζουν:
Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μάνος Στεφανάκης, Θανάσης Δόβρης, Γρηγόρης Ποιµενίδης, Κλεοπάτρα Μάρκου, Σωτήρης Μεντζέλος, Γιώργος Σύρµας, Παντελής Φλατσούσης, Γιώργος Φλωράτος

«Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής λογοτεχνίας. Βιβλίο που σίγουρα έχουμε διαβάσει όλοι κάποια στιγμή. Τα Ψηλά βουνά του Ζαχαρία Παπαντωνίου, ήταν το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Η ζωντανή του γλώσσα και οι δροσερές  εικόνες που δημιουργεί κατά την ανάγνωσή του ήταν από τους βασικούς λόγους που διαλέξαμε να το ανεβάσουμε. Πρόκειται για μια παρέα παιδιών του δημοτικού, που με την προτροπή του δασκάλου τους περνάνε το καλοκαίρι  μόνα στα βουνά της Ευρυτανίας. Μέσα από τις ιστορίες και τις εμπειρίες τους, μαθαίνουν  τη φύση,  την επιβίωση,  το πώς συμμετέχεις σε μια ομάδα, και κυρίως  την προσφορά» (Βασίλης Μαυρογεωργίου). 
 
Δευτέρα 11, Τρίτη 12 Ιουλίου
ώρα 21.15

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης
Τα σαράντα κλειδιά
σκυριανό παραμύθι
 
Σκηνοθεσία: Ελένη Δημοπούλου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Κίνηση: Μέλπω Βασιλικού
Σκηνικά - Κοστούμια - Φωτισμός: Ρίτσαρντ Άντονυ

Παίζουν:
Σοφία Αντωνίου, Σοφία Βούλγαρη, Κυριάκος Δανιηλίδης, Γιώργος Δημητριάδης, Θέμης Θεοχάρογλου, Δημήτρης Φουρλής

Πώς μπορούμε με ελευθερία και φαντασία να «μαγεύουμε» τα παιδιά και τους μεγάλους και να ενεργοποιούμε ταυτόχρονα την κριτική σκέψη τους, αλλά και τη συγκίνηση;
Τα Σαράντα κλειδιά είναι μια πρόταση θεάτρου για όλη την οικογένεια, βασισμένη σε ένα υπέροχο λαϊκό παραμύθι που δίνει αυτή τη δυνατότητα. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες: η ζωή και οι δυσκολίες της, η αγάπη, η αγωνιστικότητα, η ζήλεια και το μίσος, η καλοσύνη και η κακία είναι ορισμένα μόνο από τα θέματα αυτού του ξεχωριστού παραμυθιού. Οι ηθοποιοί το αφηγούνται και ταυτόχρονα το παίζουν, εκτελούν τα τραγούδια, φτιάχνουν μπροστά μας τα σκηνικά, κατεβαίνουν στην πλατεία και συνεργάζονται με τους θεατές. Επτά ηθοποιοί ερμηνεύουν δεκάδες ρόλους σε μια παράσταση όπου η δημιουργική φαντασία συγκατοικεί με το χιούμορ, την ευαισθησία, τη θεατρική μαγεία. Με τα πιο απλά υλικά, οι ηθοποιοί μετατρέπουν τη σκηνή σε δάσος, θάλασσα, κάστρο και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, εξοικειώνοντας τους νεαρούς θεατές με τη γλώσσα του θεάτρου και τους κώδικες της αφήγησης και κινητοποιώντας τη σκέψη αλλά και την ενσυναίσθηση.
 
Τετάρτη 13, Πέμπτη 14, Παρασκευή 15 Ιουλίου ώρα 21.15

5η Εποχή Τέχνης
Αντιγόνη του Σοφοκλή
 
Μετάφραση: Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθεσία: Θέμης Μουμουλίδης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σκηνικό - Kοστούμια:Παναγιώτα Κοκκορού
Σχεδιασμός ήχου:Γιάννης Λαμπρόπουλος
Παίζουν:
Νικήτας Τσακίρογλου, Ιωάννα Παππά,  Σταύρος Ζαλμάς, Νίκος Αρβανίτης,  Ελένη Ζαραφίδου, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Κώστας Φαλελάκης, Κώστας Βελέτζας,  Γιώργος Παπαπαύλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Νούσης.
Ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας, ένα παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης. Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης. Ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις: δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου.

Πάνω από 50.000 θεατές παρακολούθησαν την παράσταση το «σκληρό καλοκαίρι» του 2015 σε όλη την Ελλάδα. Για μια παράσταση «τίμια και σεβαστική στο είδος» έκανε λόγο ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, ενώ η Στέλλα Χαραμή παρατήρησε την επικράτηση της «απόλυτης σιωπής», όχι απλώς στη θέαση της παράστασης αλλά «στο άκουσμα του σοφόκλειου λόγου». Κατά τον σκηνοθέτη, το μήνυμα του Σοφοκλή ακούγεται τόσο σημερινό «όχι μόνο σε σχέση με την αλαζονεία της εξουσίας, ή με την αδήριτη ανάγκη να ζει κανείς σύμφωνα με τις αξίες του, αλλά και με μια ακόμη διάσταση του έργου: Πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη να μάθουμε να ακούμε ο ένας τον άλλον, αυτή την τόσο ουσιαστική λειτουργία και έννοια της δημοκρατίας».
 
Δευτέρα 18, Τρίτη 19 Ιουλίου
ώρα 21.15
.
Ομάδα Killing the Fly
Αγγελική αληθινή μαρτυρία της Αγγελικής Ματθαίου
 
Σκηνοθεσία:Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Jorge Arbert

Παίζουν:
Κατερίνα Δαμβόγλου, Robin Beer, Γιάννης Κουκουράκης.
 
Η παράσταση βασίζεται στην πραγματική ιστορία μιας προσφυγοπούλας από τις Φώκαιες της Σμύρνης. Η Αγγελική Ματθαίου «είναι ένα παιδί της Λωζάνης - της συνθήκης της Λωζάνης». Η ιστορία της ξεκινάει στα 1922, όταν η ηρωίδα είναι μόλις 6 χρονών. Με την Καταστροφή της Σμύρνης η οικογένειά της αιχμαλωτίζεται από την τουρκική χωροφυλακή (τζανταρμάδες). Κι έτσι ξεκινά ένα πολύχρονο οδοιπορικό προς τα ενδότερα της Τουρκίας, στη διάρκεια του οποίου χάνει όλη της την οικογένεια. Έπειτα από χρόνια καταλήγει στην Αθήνα και τέλος στο Ρέθυμνο.

Μετά τη συμμετοχή τους για πέμπτη φορά στην παράσταση Μαγικός αυλός του Σάιμον Μακ Μπέρνυ, ιδρυτή της ομάδας Complicité, οι Killing the Fly επιστρέφουν στην Ελλάδα με το έργο Αγγελική, που μιλάει για το σημαντικότερο ζήτημα των καιρών μας, την προσφυγιά και που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη και το χειμώνα στο Θέατρο του Νέου Κόσμου.
 
Τετάρτη 20, Πέμπτη 21 Ιουλίου
ώρα 21.15

Θέατρο Πόρτα / Patari Project
Πιάνω παπούτσι...  πάνω στο πιάνο
παραγωγή: Patari Project
 
Σκηνοθεσία:  Σοφία Πάσχου
Μουσικός:  Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη:  Εριφύλη Στεφανίδου
Σκηνικά:  Ντέιβιντ Νεγρίν
Κοστούμια:  Κλαίρ  Μπρέισγουελ
Φωτισμοί:  Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Οργάνωση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Παίζουν:
Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Θάνος Λέκκας, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης
 
Μια παράσταση για όλη την οικογένεια, βασισμένη στη Σταχτοπούτα του Sergei Prokofiev και σε μια ιδέα του Θωμά Μοσχόπουλου. Μια διαφορετική, φρέσκια  ματιά πάνω στο μύθο της Σταχτοπούτας, μιας ιστορίας που έχει κρατήσει στον χρόνο. Μια παράσταση σύγχρονη, πρωτότυπη, διασκεδαστική, γεμάτη μουσική και φαντασία.

Έξι ηθοποιοί κι ένας πιανίστας ανεβαίνουν  πάνω σε ένα πιάνο που μετατρέπεται σε σκηνή, «πατάρι»,  και εκεί συμβαίνουν όλα. Οι κολοκύθες γίνονται  άμαξες,  τα ποντίκια άλογα,  τα παλιά παπούτσια γυάλινα γοβάκια, αλλά και ο χορός γίνεται αφήγηση, η αφήγηση κοντσέρτο,  και μια ολόκληρη ιστορία χωράει σε μια νότα! Η Σταχτοπούτα και ο Πρίγκιπας μεγαλώνουν, ενώ οι μεγάλοι ξαναγίνονται παιδιά! Όλα αυτά, συμβαίνουν πάνω στο πατάρι χωρίς μαγικά ραβδιά, παρά μόνο με το σώμα, τη φωνή και την παλλόμενη μουσική ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες του εικοστού αιώνα.

Η παράσταση παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία όλο το χειμώνα στην Αθήνα, στο θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.
 
Τετάρτη 27, Πέμπτη 28 Ιουλίου
ώρα 21.15

Θίασος Λώτινος Ήλιος
Η νοσταλγός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
 
Σκηνοθεσία:  Άννα Παπαμάρκου
Σκηνικά:  Λένα Λέκκου
Κοστούμια: Ιωάννα Τιμοθεάδου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Μουσική σύνθεση: Δημήτρης Λαμπριανός
Επιμέλεια κίνησης: Εριφύλη Στεφανίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βάσια Χρονοπούλου
Video:Δημήτρης Γκότσης
Φωτογραφίες: Αντώνης Λέκκος

Παίζουν:
Αριέττα Μουτούση, Μαρία Λογοθέτη, Δημήτρης Λιόλιος.

Στον ρόλο του μπάρμπα-Μοναχάκη εμφανίζεται κινηματογραφικά ο Θοδωρής Κατσαφάδος
 
Στη θεατρική μεταφορά του έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη Η νοσταλγός, γίνεται ένα άλμα στο χρόνο. Η αφετηρία της δράσης μεταφέρεται χρόνια μετά. Το φώς της σελήνης, οι ήχοι της φύσης μοιάζουν σαν τότε… Τότε, που η Λιαλιώ ήταν νέα, παντρεμένη με συνομήλικο του πατέρα της. Τότε, που φλεγόταν από τη νοσταλγία για το πατρικό της σπίτι.... Ξυπνούν τις μνήμες από τη νεανική φυγή. Μνήμες που ζητούν λύτρωση στο παρόν. Η Λιαλιώ, λοιπόν, ταξιδεύει και πάλι πέρα... Μια φεγγαρόλουστη νύχτα, σαν σε παιχνίδι, παίρνει μια βάρκα μαζί με τον νεαρό Μαθιό. Η αθώα βαρκάδα εξελίσσεται σε αγωνιώδες ταξίδι φυγής, καθώς ο σύζυγος τούς καταδιώκει. Η Νοσταλγός, αποφασισμένη να φτάσει στην απέναντι όχθη, δεν σταματά...
.
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ
Γερμανού Νικολάου, Έναντι ΧΑΝΘ, Θεσσαλονίκη, 54621, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
2310256775

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!