Το κάπνισμα μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα συγκεκριμένης θεραπείας κατά του καρκίνου του μαστού, υποστηρίζουν σουηδοί ερευνητές μετά από μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.
Επιστημονική ομάδα του Αντικαρκινικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Λουντ στην Σουηδία, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Πειραματικής Ογκολογίας, Έλενα Τζερνστρομ, υποστηρίζει ότι μεταξύ των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού και κάνουν θεραπεία με αναστολείς αρωματάσης, όσες καπνίζουν έχουν τριπλάσιο κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με τις μη καπνίστριες.
Αντιθέτως, το κάπνισμα είχε μικρή ή καθόλου επίδραση σε άλλα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως η ταμοξιφαίνη, στην χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.
Οι ερευνητές έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 1.065 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού την περίοδο 2002-2012. Μια στις πέντε ήταν καπνίστρια, πριν την χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου.
Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι γυναίκες, 50 ετών και άνω, που επαιρναν αναστολείς αρωματάσης είχαν χειρότερη ανταπόκριση στη θεραπεία, αν ήταν καπνίστριες, εν αντιθέσει με όσες δεν κάπνιζαν.
Μόνο ένα μικρό ποσοστό των καπνιστριών, είχε διακόψει το κάπνισμα, κατά τη διάρκεια της θεραπείας και ως εκ τούτου οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να μελετήσουν αν η αποψή από το τσιγάρο αυξάνει την αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων φαρμάκων.
Οι καπνίστριες είχαν πενταπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν λόγω του καρκίνου του μαστού ή άλλων παθήσεων κατά τη διάρκεια της πενταετίας που διήρκεσε η μελέτη.
«Τα στοιχεία χρειάζονται επαλήθευση. Αν όντως ισχύουν όμως, τότε το αν η γυναίκα καπνίζει ή όχι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν επιλέγεται η βέλτιστική θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού» εξηγεί η Δρ Τζερνστρομ.
Οι αναστολείς αρωματάσεις, όπως η αναστραζόλη, η εξεμεστάνη και η λετροζόλη, σταματούν την παραγωγή των οιστρογόνων στην μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Έτσι μειώνονται τα διαθέσιμα οιστρογόνα στον οργανισμό και ανακόπτεται η ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού που φέρουν θετικούς ορμονικούς υποδοχείς.
Οι καρκίνοι του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς είναι οι συχνότεροι καρκίνοι, αναλογώντας σε δύο στις τρεις περιπτώσεις. Αν διαγνωστούν εγκαίρως, έως και το 100% των ασθενών επιβιώνουν σε ορίζοντα πενταετίας ή και περισσότερο.
«Δεν είναι ξεκάθαρο προς το παρόν γιατί το κάπνισμα κάνει λιγότερο αποτελεσματικούς τους αναστολείς αρωματάσης. Ίσως, όμως, κάτι στο τσιγάρο να κάνει τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων. Φυσικά, η καλύτερη λύση είναι η αποχή από το κάπνισμα, γενικώς, πολλώ δε μάλλον όταν η γυναίκα πάσχει από καρκίνο του μαστού» λέει η ερευνήτρια.
in.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου