Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016


Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων του χρόνου…

Οι Γάλλοι δεν τρελαίνονται για το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, έχουν όμως μεγάλη αγάπη για τις φάτνες και σχεδόν κάθε οικογένεια, έχει μια φάτνη σπίτι, διακοσμημένη με μικρά αγαλματάκια που απεικονίζουν το το Χριστό, τη Μαρία, τον Ιωσήφ, τους Μάγους..
Η παράδοση στη Γαλλία, θέλει τα παιδάκια να παίρνουν τα δώρα τους από τον Pere Noel, ο οποίος με βοηθό τον Pere Fouettard, ταξιδεύουν όλη νύχτα και γυρνάνε τα σπίτια της χώρας, αφήνοντας δώρα στα άδεια παπούτσια που έχουν αφήσει στο τζάκι τα καλά παιδιά και καθόλου δώρα στα πιτσιρίκια που υπήρξαν άτακτα..
Σε διάφορα χωριουδάκια της Γαλλίας, το έθιμο θέλει τον Pere Noel να μοιράζει δώρα στις 6 Δεκεμβρίου (γιορτή του Αγίου Νικολάου) και να… ξαναέρχεται στις 24 του μηνός, για τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα δώρα!! Γενικά όμως, όσο τα χρόνια περνούν, οι περισσότερες οικογένειες στη χώρα, ανταλάσσουν δώρα μεταξύ τους την Παραμονή Πρωτοχρονιάς..
Στις 8 Δεκεμβρίου, στη Λυόν, οι Γάλλοι τιμούν την Παρθένο Μαρία, με μια γιορτή που λέγεται Πανηγύρι των Φώτων (La Fête de Lumières), σύμφωνα με την οποία κάθε οικογένεια στην πόλη βάζει κεράκια σε κάθε παράθυρο του σπιτιού, συμβάλλοντας όλοι έτσι στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας, στην πόλη.. Το Φεστιβάλ των Φώτων κρατάει 4 ημέρες, με ποικίλες εκδηλώσεις και πανέμορφο φωτισμό σε κάθε γωνιά της πόλης..
Κατά τα άλλα, όσον αφορά τη διακόσμηση του σπιτιού, οι Γάλλοι λατρεύουν τα Αλεξανδρινά (κόκκινα λουλουδάκια), με τα οποία στολίζουν κάθε γωνιά των σπιτιών τους, δίνοντας έτσι την απαραίτητη κόκκινη πινελιά στο συνδυασμό των χρωμάτων τα Χριστούγεννα…
Το βράδυ της Παραμονής και μετά τη μεσονύκτια λειτουργία, όλα τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονται γύρω από μεγάλο, παραδοσιακό, εορταστικό τραπέζι, με κάθε λογής λιχουδιές (διαφορετικής όμως ποικιλίας από περιοχή σε περιοχή), τιμώντας τον ερχομό του Χριστού.

Η κυρία του σπιτιού, κάθε Παραμονή φτιάχνει με… τρελό μεράκι τον Χριστουγεννιάτικο Κορμό (Buche De Noel), ένα παραδοσιακό, σοκολατένιο κέικ σε σχήμα κούτσουρου, διακοσμημένο με διάφορα ζαχαρωτά, το οποίο αποτελεί αναμφίβολα, την κορύφωση του ρεβεγιόν και… τη δικαίωση της μαγείρισας!!
Οι Χριστουγεννιάτικες Αγορές (Christmas Markets) στη Γαλλία, ανοίγουν τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου και κάνοντας κλικ εδώ, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα γι’ αυτές.
Photo: cuisine-de-reve.com / gofrance.about.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!