Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016


Τα νεογέννητα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους (αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι) για να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (ΑΑΡ).

Σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε αναφέρει ότι τα μωρά καλό είναι να περνούν το πρώτο εξάμηνο της ζωής τους ή, ιδανικά, το πρώτο έτος, στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθούν έως 50% οι πιθανότητες να εκδηλωθεί το σύνδρομο.

Η αρμόδια επιτροπή της ΑΑΡ που συνέταξε τις νέες οδηγίες εκτιμά πως όταν το μωρό βρίσκεται εντός του οπτικού πεδίου των γονέων είναι πιο εύκολο να το παρακολουθούν και να γίνει αμέσως αντιληπτό τυχόν πρόβλημα που μπορεί να απειλήσει τη ζωή του.

Είναι, όμως, εξαιρετικά σημαντικό να μη μοιράζονται τα μωρά με τους γονείς τις επιφάνειες ύπνου (δηλαδή το κρεβάτι), αλλά να έχουν δική τους ξεχωριστή κούνια ή κρεβατάκι και να μην κοιμούνται ποτέ σε μαλακές επιφάνειες όπως ο καναπές ή οι πολυθρόνες.

Μολονότι δεν πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τη μητέρα τους, «εκείνες μπορούν να τα παίρνουν στο κρεβάτι για να τα ταΐσουν τη νύχτα. Αμέσως μετά όμως πρέπει να τα επιστρέφουν στην κούνια τους», λέει η δρ Λόρι Φέλντμαν-Γουίντερ, καθηγήτρια Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Cooper του Νιου Τζέρσεϊ, η οποία συμμετείχε στη συγγραφή των νέων οδηγιών.

«Πολύ σημαντικό είναι επίσης οι μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους διότι μελέτες έχουν δείξει πως ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης του συνδρόμου κατά 70%», προσθέτει.

Επειδή, πάντως, πολλές μαμάδες αποκοιμούνται την ώρα που ταΐζουν το μωρό τη νύχτα, η ΑΑΡ συνιστά να αποφεύγονται στο κρεβάτι της τα μαξιλάρια, τα χαλαρά σεντόνια, οι κουβέρτες και γενικότερα τα μαλακά υφάσματα μέσα στα οποία μπορεί να πάθει ασφυξία το μωρό.

20.000 τον χρόνο

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου αποτελεί τον εφιάλτη κάθε νέου γονιού αλλά και ένα άλυτο ιατρικό μυστήριο, αφού παρά τις ατελείωτες έρευνες δεν έχει βρεθεί μία αιτία.

Υπολογίζεται ότι σε ετήσια βάση χάνουν εξαιτίας του τη ζωή τους σχεδόν 20.000 μωρά σε όλο τον κόσμο, τα περισσότερα από τα οποία στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης. Το 90% των κρουσμάτων αφορά μωρά ηλικίας κάτω των 6 μηνών (συνήθως μεταξύ δύο και τεσσάρων), ενώ είναι πιο συχνό στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια.

Η συχνότητά του έχει μειωθεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες (το 1990 είχαν πεθάνει 30.000 μωρά), όταν οι γιατροί άρχισαν να συνιστούν στους γονείς να βάζουν τα μωρά να κοιμούνται ανάσκελα και όχι μπρούμυτα, αλλά οι ειδικοί της ΑΑΡ λένε πως ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων έχει τελματώσει τα τελευταία χρόνια.

Τι άλλο να προσέξετε

Εκτός από τον ύπνο στο δωμάτιο των γονιών και τον θηλασμό, η ΑΑΡ συνιστά ακόμα:

* Να κοιμούνται τα μωρά σε επίπεδη, σταθερή επιφάνεια (π.χ. κούνια) με καλά τεντωμένα και στερεωμένα σεντόνια.

* Να μην τοποθετούνται μαλακά και χαλαρά αντικείμενα (σεντόνια για σκέπασμα, προστατευτικά για τα κάγκελα, κουβέρτες, μαξιλάρια, λούτρινα ή υφασμάτινα παιχνίδια) μέσα στην κούνια.

* Να μην εκτίθεται το μωρό σε καπνό, αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες.

* Να μην χρησιμοποιούνται ποτέ σφήνες ή ρυθμιστές θέσεις ως μέσα προστασίας από τον βρεφικό θάνατο.

Μολονότι ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου είναι μεγαλύτερος για τα μωρά ηλικίας 1-4 μηνών, τα υπάρχοντα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα μαλακά και χαλαρά κλινοσκεπάσματα είναι επικίνδυνα και για τα μεγαλύτερα.

Οι νέες οδηγίες της ΑΑΡ δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Pediatrics» και ταυτοχρόνως παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριό της στο Σαν Φρανσίσκο.

Πηγή: www.tanea.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!