Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016

Γιατί το Stranger Things είναι η σειρά του καλοκαιριού
Ήρθε απροειδοποίητα, χωρίς πυροτεχνήματα και μας έκανε να δούμε μονορούφι και τα οκτώ της επεισόδια. Το Stranger Things, η πιο πρόσφατη παραγωγή του Netflix, μας κόλλησε στον τοίχο για 400 λεπτά και ήδη εμφανίζουμε σημάδια στέρησης μέχρι την φημολογούμενη δεύτερη σεζόν.

Αναρωτιέστε το γιατί τέτοιο «κόλλημα»;

Η 80s νοσταλγία είναι εδώ

Όπως θα έπρεπε να είναι, και όχι για τις ανάγκες του φθηνού εντυπωσιασμού. Οι δημιουργοί της σειράς, τα μέχρι πρότινος άγνωστα αδέρφια Ντάφερ το έψαξαν όπως πρέπει με τα 80s και έφεραν στην μικρή οθόνη μια σειρά τίγκα στις αναφορές. Από την εικαστική σύλληψη των τίτλων αρχής που φέρνει κάτι από Τρον σε συνδυασμό με Star Wars και μουσική υπόκρουση που θυμίζει Τζον Κάρπεντερ μέχρι τα κουστούμια, το περιβάλλον, τη μουσική και γενικότερα την περιρέουσα ατμόσφαιρα που… μοσχομυρίζει 80ίλα. Και το έκαναν άψογα, χωρίς να υποπέσουν σε γραφικές αναπαραστάσεις.

Περισσότερα για την υπόθεση δεν θα σας πούμε. Αξίζει να δείτε τη σειρά χωρίς να γνωρίζετε τι και πώς.

Εντάξει, μια σύντομη αναφορά θα κάνουμε: ένα πιτσιρίκι εξαφανίζεται μυστηριωδώς και οι φίλοι του μαζί με τον Σερίφη της πόλης και ένα μυστηριώδες κοριτσάκι προσπαθούν να το βρουν. Στην προσπάθειά τους αυτή ανακαλύπτουν ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα απ’ όσο φαίνονται.

Οι σινεφίλ αναφορές το ίδιο

Χωρίς να επιδίδεται σε άνευ έμπνευσης κοπιάρισμα σκηνών/ταινιών, η σειρά αποτίει φόρο τιμής στην ομολογουμένως πλούσια κινηματογραφικά δεκαετία του ’80 – και όχι μόνο. Ο Ε.Τ. ο εξωγήινος, ο Στήβεν Κινγκ, o Indiana Jones, το Super 8, το Alien, οι ταινίες του Τζον Κάρπεντερ, το αλλόκοτο ύφος του Κρονενμπεργκ, το Jaws, το Poltergeist, τα X-Files, το Stand by Me, το Star Wars, τα Goonies και ένα σωρό ακόμα «διαμάντια» της τότε εποχής είναι φανερό ότι επηρέασαν τους δημιουργούς της σειράς, οι οποίοι ως καθωσπρέπει geeks έφτιαξαν ένα υπέροχο σύμπαν, συγκινητικά οικείο, όμως εξίσου μοναδικό.

Για να μην σας σποϊλεριάσουμε, αν θέλετε, μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά όλες τις αναφορές της σειράς σε ταινίες παλαιότερων δεκαετιών.

(Και για ακόμα περισσότερο «κάψιμο» εδώ όλες τις σκηνές της σειράς που προσομοιάζουν αντίστοιχες των ταινιών αυτών)

Οι χαρακτήρες είναι υπέροχοι

Από ποιον να ξεκινήσουμε και σε ποιον να τελειώσουμε. Από την σούπερ τετράδα με τα πιτσιρίκια πρωταγωνιστές που είναι ο ένας πιο υπέροχος από τον άλλον; Από τον, στοιχειωμένο με τα φαντάσματα του θανάτου της κόρης του, Σερίφη (ένας εξαιρετικός Ντέηβιντ Χάρμπουρ); Από την μητέρα (η Γουινόνα Ράιντερ επιστρέφει!) του χαμένου παιδιού που βρίσκεται στο τσακ να χάσει τα λογικά της; Μήπως το μυστηριώδες κορίτσι με τις παράξενες δυνάμεις; (η πιτσιρίκα Μίλι Μπόμπι Μπράουν δίνει ρέστα).

Όλοι οι χαρακτήρες της σειράς είναι άψογα δομημένοι, ενώ οι ηθοποιοί που τους υποδύονται στέκονται επάξια στο ύψος των περιστάσεων δίνοντας ένα ακόμα ατού στο οπλοστάσιο της σειράς.

Η μουσική γ()*&*(&ει

Το Stranger Things είναι από εκείνες τις (σπάνιες) περιπτώσεις σειρών που θα σας αναγκάσουν να ψάχνετε μετά μανίας τα τραγούδια που ακούγονται σε κάθε επεισόδιο: είτε με το Shazam είτε στο Youtube. Toto, Foreigner, The Bangles, New Order, Echo and the Bunnymen, Joy Division, Jefferson Airplane, The Clash, David Bowie, Television και ο δικός μας Vangelis είναι μερικές μόνο από τις μπάντες/καλλιτέχνες που δανείζουν κομματάρες για τις ανάγκες του soundtrack της σειράς.

Για όσους δεν θέλουν να ψάχνουν από δω κι από εκεί τα τραγούδια, αυτός εδώ ο θεούλης στο Spotify τα μάζεψε όλα σε μια λίστα.


Μπράβο του.

Όχι, μπράβο του.

Τρόμος, αγωνία, χιούμορ όλα σε ένα

Μην σας μπερδεύουν τα πιτσιρίκα – πρωταγωνιστές. Το Stranger Things δεν είναι «παιδικό». Κάθε άλλο. Περιλαμβάνει γενναίες δόσεις ατόφιου τρόμου, άφθονο σασπενς, αγωνία που κλιμακώνεται από επεισόδιο σε επεισόδιο (ευτυχώς το Netflix προβάλλει όλα τα επεισόδια μονομιάς) και χιούμορ που θα σας κάνει να χαζογελάσετε ουκ ολίγες φορές κατά τη διάρκειά της. Εν συντομία, περιλαμβάνει όλα αυτά τα συστατικά που συντελούν στην 100% καθαρή ψυχαγωγία. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;
in2life.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!