Η επαναφορά της δημοτικής αστυνομίας έχει δείξει όχι μόνο απτά αποτελέσματα με οικονομικό αντικείμενο για τα ταμεία των δήμων, αλλά σταδιακά προσδίδει στοιχεία ευταξίας στους δρόμους των μεγάλων αστικών κέντρων. Μπορεί στον Δήμο Αθηναίων να μην έχουν επιστρέψει οι 1.134 δημοτικοί αστυνομικοί που απολύθηκαν επί υπουργίας Μητσοτάκη το 2013, αλλά με τους 390 που έχουν πιάσει ξανά δουλειά τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Από τον Οκτώβριο του 2015 έως και σήμερα, οι δημοτικοί αστυνομικοί της Αθήνας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους επιχειρώντας να επιβάλουν ευταξία στους δρόμους της πρωτεύουσας, παρ' ότι σημαντική μερίδα των οδηγών συνεχίζουν να παρκάρουν αντικανονικά, ελλείψει χώρων στάθμευσης, ελλείψει δημοτικών πάρκινγκ και περιορισμένων θέσεων στάθμευσης.
Στο 1 εκατ. ευρώ τα έσοδα του Δήμου Αθηναίων από τις κάρτες στάθμευσης
Πάντως, η κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης έχει δώσει λύση σε χιλιάδες καθημερινούς επισκέπτες της πρωτεύουσας και ταυτόχρονα έχει αυξήσει τα έσοδα του Δήμου Αθηναίων από τον Οκτώβριο του 2015 έως σήμερα στο 1 εκατ. ευρώ! Να σημειωθεί ότι η κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι διάρκειας τριών ωρών και κοστίζει ένα ευρώ ανά ώρα στάθμευσης.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχουν συμβάλει οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι οποίοι κόβουν περισσότερες κλήσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι οδηγοί να στρέφονται στην κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης. Ούτως ή άλλως, τα οικονομικά των περισσότερων οδηγών δεν τους επιτρέπουν να πληρώνουν κλήσεις. Παρ' ότι οι κλήσεις μπορούν να πληρωθούν εντός δεκαημέρου στο ήμισυ της αναγραφόμενης αξίας, με την παρέλευση του δεκαημέρου οι κλήσεις για τους έχοντες κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης είναι στα 20 ευρώ, για παρκάρισμα σε θέση μόνιμου κατοίκου είναι 80 ευρώ, για εν γένει αντικανονικό παρκάρισμα με αφαίρεση πινακίδων είναι επίσης 80 ευρώ και για στάθμευση σε ράμπα ΑμΕΑ 150 ευρώ.
Αυξημένες οι κλήσεις το πρώτο εξάμηνο του 2016
Ενδεικτικά της αποτελεσματικότητας των δημοτικών αστυνομικών της Αθήνας είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η “Αυγή” και αφορούν την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Έτσι, οι 390 δημοτικοί αστυνομικοί για τη συγκεκριμένη περίοδο το 2016 έχουν καταγράψει 259.948 παραβάσεις, ενώ την ίδια περίοδο το 2013, που αριθμούσαν τους 1.134 δημοτικούς αστυνομικούς, είχαν καταγράψει 321.813 παραβάσεις και για την ίδια περίοδο το 2012 τις 231.876 παραβάσεις. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι είναι εμφανώς μεγαλύτερη η καταγραφή των παραβάσεων για το συγκεκριμένο διάστημα το 2016, παρ' ότι ο αριθμός των δημοτικών αστυνομικών υπολείπεται σημαντικά.
Το 55% των παραβάσεων αφορά παρκάρισμα σε πεζοδρόμιο (22%), πεζόδρομο (19%) και ράμπα ΑμΕΑ (14%). Σημαντικός αριθμός παραβάσεων έχει καταγραφεί στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, οι οποίες, ενώ τον Ιανουάριο περιορίζονταν στις 25.951 κλήσεις, τον Μάρτιο εκτινάχθηκαν στις 36.523 και τον Ιούνιο μειώθηκαν ελαφρά στις 32.761. Αναφορικά με την ελεγχόμενη στάθμευση, το 55% των παραβάσεων αφορά το ότι ο ιδιοκτήτης οχήματος δεν είχε πάρει κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης.
Στις πολυσύχναστες οδούς αφαιρούνται συχνότερα οι πινακίδες
Για τις περιπτώσεις αφαίρεσης πινακίδων, τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ τον Ιανουάριο ήταν μόλις 842, έκτοτε είχαν ανοδική πορεία, αγγίζοντας ακόμη και τις 1.324 και μόλις τον Ιούνιο μειώθηκαν στις 1.016. Το είδος της παράβασης αφορά την απαγορευμένη στάθμευση και το παρκάρισμα σε πεζόδρομο. Οι περισσότερες αφαιρέσεις πινακίδων για παράνομο παρκάρισμα έχουν γίνει στις οδούς Ερμού, Πατριάρχου Ιωακείμ, Αγ. Μάρκου, Θεσσαλονίκης, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επιστρατευτεί και ο τροχοσφικτήρας στις οδούς της Αθήνας.
Πάντως, οι παραβάσεις το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι σαφώς λιγότερες μεσοσταθμικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και σχεδόν υποδιπλάσιες με του 2013. Βέβαια, ως προς την τήρηση της ελεγχόμενης στάθμευσης, τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα το 2015.
http://www.avgi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου