Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Τρίτη η δοκιμή ενός booster για τον ισχυρότερο διαστημικό πύραυλο του κόσμου, το SLS (Space Launch System) της NASA.

Ο πύραυλος πυροδοτήθηκε για τη δεύτερη δοκιμή εδάφους στις εγκαταστάσεις της Orbital ATK της Γιούτα.

Ήταν το τελευταίο μεγάλο τεστ πριν την πρώτη μη επανδρωμένη δοκιμαστική πτήση με το διαστημόπλοιο Orion της ΝΑSA στα τέλη του 2018, που αποτελεί σημαντικό σταθμό του «Ταξιδιού προς τον Άρη» για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Δύο boosters πέντε τμημάτων και τέσσερις κύριοι κινητήρες RS-25 θα προωθούν το SLS σε αποστολές μεγάλων αποστάσεων στο διάστημα.

Τα boosters στερεών καυσίμων κατασκευάζει η Orbital ATK και θα λειτουργούν παράλληλα με τους κύριους κινητήρες για τα πρώτα δύο λεπτά πτήσης.

Θα παρέχουν πάνω από 75% της ώθησης που χρειάζεται ο πύραυλος και το διαστημόπλοιο Orion για να ξεφύγει από τη βαρυτική έλξη της Γης.

Η πρώτη πλήρους έκτασης δοκιμή εδάφους έγινε με επιτυχία τον Μάρτιο του 2015, και έδειξε ικανοποιητικές επιδόσεις. Οι δοκιμές συνεχίστηκαν σε ακραίες θερμοκρασίες, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο το booster επηρεάζεται από αυτές.

Η αρχική έκδοση του SLS θα έχει δυνατότητα ανύψωσης τουλάχιστον 77 τόνων. Το επόμενο σχεδιασμένο upgrade θα περιλαμβάνει ένα ισχυρό άνω τμήμα για πιο φιλόδοξες αποστολές, με δυνατότητα ανύψωσης 115 τόνων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!