Τετάρτη 11 Μαΐου 2016


Η Google έχει αναπτύξει τεχνολογία που θα της επέτρεπε να αντικαταστήσει τον φυσικό φακό του ανθρώπινου ματιού με ένα ηλεκτρονικό φακό, ο οποίος θα θεράπευε την πρεσβυωπία και άλλες οφθαλμολογικές παθήσεις.

Το Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών κατοχύρωσε στις 28 Απριλίου 2016 ως ευρεσιτεχνία της Google την τεχνολογία μιας ενδο-οφθαλμικής διάταξης, η οποία περιγράφεται ως ηλεκτρονικός φακός στη θέση του φυσικού φακού.

Ο φυσικός φακός βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ίριδα του ματιού και είναι υπεύθυνος για την ακριβή εστίαση των ακτίνων φωτός που πέφτουν στον αμφιβληστροειδή.

Η ικανότητα εστίασης του ανθρώπινου φακού μειώνεται με την ηλικία και σε άτομα άνω των 40 ετών δυσκολεύει (πρεσβυωπία).

Το υγρό όμως που θα πάρει τη θέση (και τη μορφή) του ανθρώπινου φακού του ματιού θα εμπεριέχει ηλεκτρονικό φακό, ο οποίος θα είναι ικανός να προσαρμόζεται αυτόματα ώστε να επιτρέπει την εστίαση μακριά ή κοντά όπως απαιτείται, διορθώνοντας το πρόβλημα της πρεσβυωπίας.

Μάλιστα, λέγεται ότι με μια τέτοια διάταξη στο εσωτερικό του ματιού δεν θα χρειαζόμαστε τηλεσκόπια ή μικροσκόπια.

Η Google βεβαιώνει στο CNN ότι αυτή η τεχνολογία θα μπορούσε να διορθώσει όχι μόνο την πρεσβυωπία, αλλά και τη μυωπία, τον αστιγματισμό και την υπερμετρωπία.

Εντούτοις, η διάταξη της Google περιλαμβάνει τη μετάδοση δεδομένων και το γεγονός αυτό εισάγει την παράμετρο της προστασίας του απορρήτου του χρήστη που φοράει τους ηλεκτρονικούς φακούς, αφού θα μπορούσε να εντοπιστεί, αν και η Google δηλώνει πως πληροφορίες που συνδέονται με την ταυτότητά του θα μπορούσαν να αφαιρεθούν.

Πρόσφατα, η ιαπωνική Sony κατοχύρωσε τεχνολογία για φακούς επαφής που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται με το εσκεμμένο βλεφάρισμα των ματιών για να καταγράψουν, να μεταδώσουν, να αποθηκεύσουν και να προβάλλουν βίντεο.

Αμφότερες οι σχετικές αιτήσεις κατοχύρωσης έγιναν δεκτές, εντούτοις, η κατοχύρωση τεχνολογιών δεν μεταφράζεται αυτόματα σε υλοποίηση προϊόντων διαθέσιμων στην αγορά, οπότε παραμένει άγνωστο εάν θα αποκτήσουμε ποτέ μάτια σαν αυτά των cyborg των κινηματογραφικών ταινιών.

ΠΗΓΗ: in.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!