Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Long Live the Queen: Η Ελισάβετ γίνεται 90
Μετά την... Coca Cola και τη Μαντόνα, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β' είναι η διασημότερη γυναίκα στον κόσμο. Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία Ουίνδσορ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο και την Πέμπτη γίνεται 90 ετών.  Η Ελισάβετ είναι η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και η δεύτερη μεγαλύτερη εν ζωή αρχηγός κράτους μετά τον Ρόμπερτ Μουγκάμπε της Ζιμπάμπουε.
Οι δεκαπέντε χώρες (όλες εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου) στις οποίες είναι βασίλισσα είναι γνωστές ως Κοινοπολιτειακά Βασίλεια (Commonwealth Realms), και η Ελισάβετ είναι βασίλισσα σε 129 εκατομμύρια κατοίκους.
Στα 90α γενέθλιά της, η μακροβιότητα της Ελισάβετ Β' συναγωνίζεται τη δημοτικότητα της: Μόνο ένας στους πέντε θα ήθελαν να παραιτηθεί από το στέμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI για το King's College του Λονδίνου.
"Η βασίλισσα είναι εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της προσωπικότητάς της και του έργου της", δήλωσε  ο καθηγητής του King's College Ρότζερ Μόρτιμορ.
Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι τα τρία τέταρτα των Βρετανών είναι προσηλωμένοι στη μοναρχία. Η Ελισάβετ "κατάφερε να διασφαλίσει ότι ο θεσμός θα παραμένει δημοφιλής και, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως η μοναρχία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον", προσθέτει ο καθηγητής Μόρτιμορ.
Όσο για το δώρο της; Η "γιαγιά" των Βρετανών θα δεχθεί ως τούρτα γενεθλίων ένα κέικ πορτοκαλιού που θα ετοιμάσει η Ναντίγια Τζαμίρ Χουσέιν, νικήτρια της τηλεοπτικής εκπομπής ζαχαροπλαστικής "The Great British Bake Off" του BBC. "Πρέπει να τσιμπιέμαι για να το πιστέψω", έγραψε στο Twitter η 31 ετών βρετανή σεφ, αρθρογράφος και συγγραφέας με καταγωγή από το Μπανγκλαντές.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα τιμήσει τη βασίλισσα στο κοινοβούλιο, και τα κανόνια θα ηχήσουν στο Λονδίνο χαιρετίζοντας την αειθαλή μονάρχη.
Το βράδυ, η βασίλισσα θα παραστεί σε οικογενειακό δείπνο και θα ανάψει έναν πυρσό, τον πρώτο από τους πολλούς που θα ανάψουν σε όλο τον κόσμο για να εορταστεί το γεγονός.
ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΗΣ
Ο τίτλος που φέρει είναι:
Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας, και των άλλων Βασιλείων και περιοχών Της, Αρχηγός της Κοινοπολιτείας, Υπερασπιστής της Πίστης.
Άλλοι τίτλοι που κατέχει είναι:
  • Αρχηγός της Αγγλικανικής Εκκλησίας
  • Ηγεμών της Νήσου Μαν
  • Υπέρτατη Αρχηγός των Νήσων Φίτζι
  • Δούκισσα του Εδιμβούργου
  • Δούκισσα του Λάνκαστερ και της Νορμανδίας
  • Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!