Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015


Ίσως, όμως, ο Κάρολος Ντίκενς, να είναι τελικά εκείνος που επηρέασε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, τον τρόπο με τον οποίο εορτάζονται τα Χριστούγεννα..
Ο Ντίκενς αγαπούσε πολύ τα Χριστούγεννα. Οι Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες τις οποίες έγραψε και κυρίως, τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, έκαναν τους αναγνώστες του να ανακαλύψουν ξανά τα Χριστούγεννα, ως την εορτή που είναι αμποτισμένη με συναισθηματικές και αγαθοεργές αξίες..

Ο διάσημος συγγραφέας αποθανάτισε τη χαρά και τον ενθουσιασμό του εορτασμού των Χριστουγέννων, στις γεμάτες ζεστασιά και ευθυμία σκηνές του μυθιστορήματός του – οικογένειες συγκεντρώνονται για να μοιραστούν όλοι μαζί την πανδαισία των Χριστουγέννων.. παίζουν μεταξύ τους επιτραπέζια παιχνίδια και τυφλόμυγα, απολαμβάνουν τα εδέσματα της ημέρας, πίνουν και χαίρονται σαν μικρά παιδιά..
Ο Ντίκενς λάτρευε την έντονη δραστηριότητα της πόλης, αλλά και την αναστάτωση που προκαλούσαν οι καινοτομίες και οι υπερβάσεις της Βιομηχανικής Επανάστασης.
Το Βιβλίο Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα είναι, κατά κάποιο τρόπο, ωδή σε αυτή τη μορφή κατανάλωσης.
Τα Χριστουγεννιάτικα καταστήματα περιγράφονται με λεπτομέρειες, οι οποίες κάνουν τα σάλια των αναγνωστών, να τρέχουν…
» Υπήρχαν τεράστια, στρογγυλά, φουσκωμένα κοφίνια με κάστανα, που θύμιζαν γιλέκα, εύθυμων, ηλικιωμένων κυρίων, οι οποίοι τεμπέλιαζανστις πόρτες και έπεφταν μέσα στους δρόμους από αποπληξία, εξαιτίας όλων αυτών που έτρωγαν.. Υπήρχαν ερυθρωπά, καφετιά, πλατιά κρεμμύδια από την Ισπανία, που γυάλιζαν από το πάχος, σαν τους Ισπανούς καλόγερους» και όλες οι επιθυμίες των ευτυχισμένων γλετζέδων ικανοποιούνται..
Αυτή η όψη, όμως, δε στάθηκε ικανή να εμποδίσει τον Ντίκενς να δει και την άλλη πλευρά..
Ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένος ως προς τις κοινωνικές ανισότητες που υπήρχαν ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και σε όλη του τη ζωή, μέσω των βιβλίων του, αγωνίστηκε σκληρά, με μοναδικό καημό να βελτιώσει το ριζικό όσων έχουν πληγεί από τη φτώχεια..
Ο ίδιος, διατυπώνει τις απόψεις του με πειστικότητα, παραθέτοντας στην ιστορία του σκηνές απίστευτης φτώχειας και απελπισίας, σε αντιδιαστολή με σκηνές χαρμόσυνων πανηγυρισμών.. Βλέποντας την εποχή του μέσα από τα μάτια του Εμπενίζερ Σκρουτζ, ο αναγνώστης εκτιμά το γεγονός, πως, ακόμη και στο πιο σκληρίκαρδο άνθρωπο του κόσμου, προσφέρεται η δυνατότητα της αληθινής λύτρωσης και καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να διατηρεί ο άνθρωπος τη γενναιοδωρία της ψυχής του.
Το μήνυμα του βιβλίου Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, εκφράζεται συνοπτικά και περιεκτικά από τον ανιψιό του Σκρουτζ, Φρεντ, στο πρώτο κεφάλαιο..
»Είμαι σίγουρος, πως, από μικρός, όταν πλησίαζαν οι ημέρες των Χριστουγέννων, τις θεωρούσα ευλογημένες.. Είναι ευχάριστες ημέρες, γεμάτες καλοσύνη, συγχώρεση, φιλευσπλαχνία. Απ’όσο γνωρίζω, είναι οι μόνες ημέρες μέσα σε ολόκληρο το χρόνο, όπου άνδρες και γυναίκες, σαν από κοινή συναίνεση, ανοίγουν ελεύθερα τις επτασφράγιστες καρδιές τους και σκέφτονται τους ανθρώπους, τους οποίους θεωρούσαν κατώτερους από τους ίδιους, ως αληθινούς συνοδοιπόρους στο ταξίδι προς το μνήμα και όχι σαν κάποια διαφορετική ράτσα πλασμάτων που κατευθύνονται σε διαφορετικούς προορισμούς..»
Η κληρονομιά του βιβλίου Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, είναι η φιλοσοφία που θέλει τα Χριστούγεννα να είναι η εποχή όπου πρέπει να δείχνουμε καλοσύνη προς όλους.
Αυτός είναι και ο λόγος που αυτό το βιβλίο είναι για πολλά χρόνια, χαραγμένο στις καρδιές μικρών και μεγάλων..
»Ευτυχισμένα, χαρούμενα Χριστούγεννα, που μπορούν να μας επιστρέψουν στις ψευδαισθήσεις των παιδικών μας χρόνων και έχουν τη δυνατότητα να θυμίσουν στους ηλικιωμένους την ευτυχία των νιάτων τους και να μεταφέρουν τους ναυτικούς και τους ταξιδιώτες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, δίπλα στο τζάκι τους και μέσα στη γαλήνη του σπιτιού τους..»
ΤΑ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΠΙΚΓΟΥΪΚ, 1836
Photo: library.lmu.edu

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!