Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015


Ο τρόπος με τον οποίο εορτάζονταν ανέκαθεν τα Χριστούγεννα, ήταν ένας παράξενος συνδυασμός Χριστιανικών, Παγανιστικών και λαϊκών παραδόσεων.
Οι μεσαιωνικές παραδόσεις είχαν συνδυάσει τον εορτασμό της Γέννησης του Χριστού με την αρχαία, Παγανιστική εορτή των Σατουρναλίων, την οποία είχαν φέρει μαζί τους οι Ρωμαίοι στρατιώτες όταν εισέβαλαν στη Βρετανία.
Η εορτή αυτή συμπεριλάμβανε έθιμα, όπως, ο στολισμός των σπιτιών με πρασινάδες και άσεμνες ψυχαγωγικές συγκεντρώσεις. Εντούτοις, μέχρι να φτάσει η αυγή του 19ου αιώνα, τα Χριστούγεννα είχαν σταματήσει να εορτάζονται στο μεγαλύτερο μέρος της Αγγλίας.. Αυτό, οφειλόταν, εν μέρει, στην επιρροή των πουριτανών, οι οποίοι ήταν αντίθετοι με τους εορτασμούς που συνδέονταν με τους παγανιστές.
Οι πουριτανοί κατάφεραν, κατά τη διάρκεια της σύντομης διακυβέρνησης του Όλιβερ Κρόμγουελ, να θέσουν εκτός νόμου τα Χριστούγεννα..

Η Βιομηχανική Επανάσταση ήταν η δεύτερη αιτία στην οποία οφείλεται ο ξεπεσμός των Χριστουγέννων. Κατά τη διάρκειά της, πλήθη ανθρώπων εγκατέλειψαν τους τόπους καταγωγής τους, με σκοπό να πάνε να ζήσουν και να δουλέψουν στις μεγάλες πόλεις, αφήνοντας πίσω πολιτιστικές και οικογενειακές παραδόσεις..
Η ανέχεια επεκτάθηκε παντού…
Μισθοί πείνας, συνθήκες και ωράρια αργασίας άθλια, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μη μπορούν να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, αφού, ούτε χρήματα για τα απολύτως απαραίτητα είχαν, αλλά ούτε και χρόνο, αφού η ανάπαυσή τους ήταν ελάχιστη, έως μηδαμινή…
Όλα αυτά όμως, άλλαξαν, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βασίλισσας Βικτορίας, όπου ο εορτασμός των Χριστουγέννων, επανήλθε πανηγυρικά.
Οι άνθρωποι της Βκτωριανής εποχής, ξαναζωντανεύοντας τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα και καθιερώνοντας την πρακτική των ευχετήριων καρτών, μας κληροδότησαν τα Χριστούγεννα, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα..
Ο σύζυγος της Βικτωρίας, Πρίγκηπας Αλβέρτος, ο οποίος καταγόταν από τη Γερμανία, αγαπούσε πολύ τα Χριστούγεννα και μετέφερε στην Αγγλία το Γερμανικό έθιμο της διακόσμησης αειθαλών δέντρων.
Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που είχε στολίσει η Βασιλική οικογένεια στο Κάστρο του Γουίνδσορ, προβλήθηκε κολακευτικά σπό το περιοδικό The Illustrated London News το 1848 και σύντομα όλοι ήθελαν να στολίσουν δέντρο στο σπιτικό τους, τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Photo: http://www.plainsimpleinformation.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!