Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015


Όσοι ζουν στην Αθήνα σίγουρα δεν μπορούν εύκολα να καταλάβουν πώς μια πόλη μπορεί να προωθεί έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Κι όμως! Σε άλλες πόλεις του εξωτερικού η τάση προς το υγιεινό, η περιβαλλοντική ανησυχία και ο τρόπος ζωής που προωθεί την υγεία φανερώνονται σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Κι αν έχετε επισκεφτεί κάποια από τις παρακάτω πόλεις, σίγουρα θα το έχετε διαπιστώσει και μόνοι σας.
Κοπεγχάγη, Δανία
Η Κοπεγχάγη έχει την πρωτιά σε πολλές λίστες σχετιζόμενες με την υγεία, εξαιτίας της ποδηλατικής κουλτούρας της πόλης και τη μεγάλη πτώση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα την τελευταία δεκαετία. Ένα από τα μακροπρόθεσμα πλάνα της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2025, η Κοπεγχάγη να γίνει η πρώτη πόλη του κόσμου με μηδενική εκπομπή καυσαερίων. Καθημερινά το 50% των κατοίκων πηγαίνει στη δουλειά ή το σχολείο με το ποδήλατο, ενώ οι ποδηλατόδρομοι της πόλης εκτείνονται σε δίκτυο που φτάνει τα 400 χιλιόμετρα! Κι αν σας αρέσει η γιόγκα και ανάλογα προγράμματα γυμναστικής, τότε θα σας φανεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι η πρωτεύουσα της Δανίας, στο πλαίσιο ενθάρρυνσης του κόσμου να γυμναστεί, παρέχει διάφορα δωρεάν προγράμματα. Συν τοις άλλοις, ανακηρύχτηκε η ευρωπαϊκή πράσινη πρωτεύουσα για το 2014.

Περθ, Αυστραλία
Το Περθ δεν είναι μόνο μία από τις πιο υγιείς πόλεις της Αυστραλίας, αλλά και μια από τις υγιέστερες πόλεις του κόσμου, καθώς βρίσκεται ψηλά στην κλίμακα παγκοσμίως στους τομείς της σωστής διατροφής, της πνευματικής ευημερίας, της ικανοποίησης από τη ζωή και της συνολικά υγιούς παθολογίας. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως μεταξύ των ετών 1998 και 2009, οι ποδηλάτες του Περθ, αυξήθηκαν κατά 450%, ενώ οι ιθύνοντες φρόντισαν να τους διευκολύνουν, δημιουργώντας θήκες για φύλαξη των οχημάτων τους σε κάθε σταθμό του συγκοινωνιακού δικτύου σταθερής τροχιάς. Το ζεστό κλίμα του Περθ ενισχύει τις υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ με πρόγραμμα, που λάνσαρε τον Οκτώβριο του 2013, η αυστραλιανή κυβέρνηση παροτρύνει τους κατοίκους να ανακαλύψουν οι ίδιοι τα πάρκα της περιοχής τους.

Μονακό
Το μικρό Μονακό, καταφέρνει να είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, με υψηλό προσδόκιμο ζωής, το οποίο οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι εκεί διαμένουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι στον κόσμο, που έχουν, συνεπώς, τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ένα από τα καλύτερα συστήματα υγείας. Το δε Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου, προωθεί πρόγραμμα  σταδιακής «εγκατάλειψης» των συμβατικών αυτοκινήτων και προτίμησης στα ηλεκτρονικά και λιγότερο ρυπογόνα οχήματα. 

Οκινάουα, Ιαπωνία
Γνωστή και ως η «πόλη των ηλικιωμένων», η Οκινάουα σημειώνει τον πιο ηλικιωμένο πληθυσμό του κόσμου κι όσο κι αν αυτό δεν φαίνεται δελεαστικό στη νεολαία, σημαίνει ότι καλλιεργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ζήσει κάποιος πολλά χρόνια. Το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες φτάνει τα 78 κατά μέσο όρο και για τις γυναίκες τα 83 έτη, ενώ έρευνες δείχνουν ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν μικρή πιθανότητα να αναπτύξουν κάποια θανατηφόρα ασθένεια, όπως καρκίνο, διαβήτη και παθήσεις της καρδιάς. Η διατροφή τους είναι υγιεινή, χωρίς πολλά «κακά» λιπαρά και κόκκινο κρέας, κάτι που σίγουρα βοηθάει στην καλύτερη υγεία.

Βανκούβερ, Καναδάς
Στην κορυφή των πόλεων που «περπατούνται» του Καναδά, το Βανκούβερ είναι μια από τις πόλεις που ενδείκνυνται για να ζει κάποιος, σημειώνοντας καλή ποιότητα ζωής σύμφωνα με τις έρευνας. Ο καιρός και η τοπογραφία την καθιστούν δημοφιλή προορισμό για outdoor δραστηριότητες, οι οποίες διατηρούν τους κατοίκους σε καλή φυσική κατάσταση, ενώ οι ποδηλατικές λωρίδες εκτείνοντας για αρκετά χιλιόμετρα, προωθώντας τη χρήση ποδηλάτου. Οι νόμοι για τις κατασκευές είναι αυστηροί όσον αφορά τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, εξασφαλίζοντας ένα καλό και βιώσιμο περιβάλλον στους κατοίκους και το 93% του ηλεκτρισμού παράγεται από υδροηλεκτρική ενέργεια. Το 2014 βρέθηκε στην 4η θέση στη λίστα με τις πιο πράσινες πόλεις του κόσμου και μέχρι το 2020, ο στόχος της είναι να κατακτήσει την πρωτιά, με διάφορες πρωτοβουλίες και πρότζεκτ για μια πιο πράσινη ζωή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!