Όπως σε κάθε κατηγορία τροφίμου έτσι και στην επιλογή των γλυκών σας είναι σημαντικό να εστιάσετε σε κάποια βασικά χαρακτηριστικά. Η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και θερμίδες αποτελούν προτεραιότητα, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ύπαρξη φυτικών ινών και ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, συστατικά τα οποία διαμορφώνουν το γλυκαιμικό φορτίο των γλυκών επηρεάζοντας κατ’ επέκταση και τον κορεσμό που μας προσφέρουν.
Τι μπορείτε να κάνετε για να επιτύχετε αυτό το συνδυασμό;
1. Προτιμήστε γλυκά που περιέχουν μικρή ποσότητα ζάχαρης ή που έχουν αντικαταστήσει τη ζάχαρη με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες όπως είναι η στέβια. Έτσι, θα έχετε την ίδια απόλαυση με λιγότερες θερμίδες αφού ένα κουταλάκι ζάχαρη σας δίνει 20 θερμίδες, ενώ 1 κ. γλυκού ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά σας δίνει από 0 – 4 θερμίδες! Αυτός είναι και ο λόγος που μια μους σοκολάτα ή μια κρέμα καραμελέ χωρίς ζάχαρη με στέβια μπορεί να περιέχει 44% και 60% λιγότερες θερμίδες, αντίστοιχα, συγκριτικά με τα συμβατικά προϊόντα.
2. Επιλέξτε γλυκίσματα και επιδόρπια περιορισμένα σε λιπαρά. Είναι εντυπωσιακό, ότι παρόλο που το 70% των ερωτηθέντων σε παλαιότερη μελέτη ασχολούταν με το βάρος του, προσπαθώντας είτε να το διατηρήσει είτε να χάσει κάποια κιλά, το 80% αυτών δεν γνώριζε ότι υπάρχουν γλυκά χαμηλά σε λιπαρά. Μην πέφτετε στην ίδια παγίδα. Υπάρχουν, και μπορούν πολύ εύκολα να ενσωματωθούν στη δίαιτα σας χωρίς ‘να τη χαλάσετε’ αφού μπορούν να αποτελέσουν μια ισορροπημένη και απολαυστική επιλογή.
3. Προτιμήστε γλυκά που συνδυάζουν συστατικά που σας χορταίνουν! Τα λιπαρά, η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες πέπτονται πιο αργά συγκριτικά με τους υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, για αυτό και η αναλογία των συστατικών αυτών σε ένα τρόφιμο καθορίζει και το γλυκαιμικό του φορτίο, δηλαδή το πόσο απότομα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μας. Επιλέγοντας λοιπόν γλυκά που συνδυάζουν σε ισορροπία τα λιπαρά, τις φυτικές ίνες, την πρωτεΐνη και που η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί με γλυκαντικές ύλες όπως η στέβια καταφέρνετε να «δαμάσετε» την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού σας, ελέγχοντας κατ’ επέκταση και το βάρος σας. Ορισμένες μόνο ιδέες γλυκών με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι:
– 1 μικρό κομμάτι κέικ με φυτικές ίνες και στέβια ως συνοδευτικό στον απογευματινό σας καφέ.
– Ζελέ φρούτων με στέβια και φυτικές ίνες ως ένα από τα μικρά γεύματα της ημέρας για να δροσιστείτε.
– Τσιζ κέικ, μιλφέιγ ή τούρτα με στέβια για εορταστικές περιστάσεις ή για να κεράσετε τους φίλους σας.
– Επιδόρπιο γάλακτος βανίλια περιορισμένο σε λιπαρά και χωρίς ζάχαρη ως σνακ στο χώρο εργασίας σας.
– Σπιτικό παγωτό βανίλια ή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, με στέβια και χαμηλό σε λιπαρά ως το καλοκαιρινό σας γλύκισμα!
Η απόλαυση ενός γλυκού δεν πρέπει να μένει έξω από μία δίαιτα, αρκεί να φερθείτε έξυπνα, εντάσσοντάς τα στο διαιτολόγιό σας με μέτρο και κάνοντας τις κατάλληλες επιλογές. Η βιομηχανία τροφίμων με την εξέλιξη που σημειώνει τα τελευταία χρόνια μπορεί να σας προσφέρει προϊόντα με τα χαρακτηριστικά που… ‘σας συμφέρουν’. Εκμεταλλευτείτε το!
Πηγή: boro.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου