Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015


Ο καφές είναι το πλέον αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο. Τον απολαμβάνουμε κάθε στιγμή της ημέρας και σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές. Πρέπει να επιλέγουμε καφέ, τόσο για παρασκευή στο σπίτι όσο και σε καφετέριες, όχι μόνο με βάση τη γεύση αλλά και με βάση την ποιότητα του κόκκου και την περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Οι ειδικοί συνιστούν να μην καταναλώνουμε περισσότερα από 500 mg καφεΐνης ημερησίως, ιδιαίτερα αν είμαστε επιρρεπείς στους πονοκεφάλους ή παρουσιάζουμε αυξημένη ευαισθησία στο συστατικό αυτό. Δείτε τον πίνακα της Mayo Clinic, στον οποίο παρουσιάζονται στοιχεία για τη μέση περιεκτικότητα διαφόρων ειδών καφέ σε καφεΐνη. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παρακάτω ποσότητες είναι ενδεικτικές, καθώς η περιεκτικότητα καφεΐνης εξαρτάται από πολυάριθμούς παράγοντες, όπως η διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ αλλά και ο χρόνος ψησίματος του καφέ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι αποκλίσεις ανάμεσα στα διάφορα είδη καφέ μπορεί να είναι σημαντικές και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την ποσότητα καφέ που χρησιμοποιείται για να παραχθεί μία κούπα ή ένα φλιτζάνι καφέ. Σύμφωνα με το Δρ Rob van Dam, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Διατροφολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, ο καφές περιέχει μια ουσία που ονομάζεται καφεστόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL). Ο ελληνικός καφές περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες καφεστόλης σε σύγκριση με τον espresso. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι ο ελληνικός καφές είναι σε γενικές γραμμές αρκετά υγιεινός, καθώς περιέχει οργανικά σύνθετα με αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα φλιτζάνι (227g) ελληνικού καφέ περιέχει περίπου 135mg καφεΐνης. Δεκάδες μελέτες έχουν εστιάσει στα πιθανά οφέλη του καφέ για την υγεία μας, με αρκετές από αυτές να καταλήγουν σε θετικές συσχετίσεις. Κοινό τόπο όλων των μελετών αποτελεί η διαπίστωση ότι ο καφές παρέχει μέγιστα οφέλη όταν καταναλώνεται χωρίς ζάχαρη, γάλα ή άλλα πρόσθετα (όπως σιρόπι με γεύση).
Θα πρέπει επίσης να προτιμάμε καφέ βιολογικής καλλιέργειας, καθώς οι κόκκοι του δεν ψεκάζονται με εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα. Για το γαλλικό καφέ, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε χάρτινο φίλτρο, καθώς συγκρατεί καλύτερα βλαβερές ουσίες, όμως αφήνει τα ωφέλιμα αντιοξειδωτικά να περάσουν στο απόσταγμα.
kafes

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!