Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015


Μια πρωτότυπη απόφαση έλαβε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης Μασαρόζα, κοντά στην Πίζα της Ιταλίας, σε μία προσπάθεια να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν το ποδήλατο αντί για τα αυτοκίνητά τους, όταν πηγαίνουν στη δουλειά.
Σύμφωνα με το πιλοτικό σχέδιο της πόλης και όπως μεταδίδει ο τοπικός Τύπος, κάθε πολίτης θα ανταμείβεται με 0,25 ευρώ ανά κάθε χιλιόμετρο που θα διανύει με το ποδήλατό του, μέχρι το όριο των 50 ευρώ ανά μήνα, με τον δήμο κατά κάποιον τρόπο, να... κάνει τη ζωή των κατοίκων ποδήλατο.
Αρχικά, το πιλοτικό πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 50 εργαζομένους, οι… επιδόσεις των οποίων στην ποδηλασία θα καταγράφονται μέσα από μία εφαρμογή για έξυπνα κινητά τηλέφωνα, κάτι που θα επιτρέπει τον έλεγχο της απόστασης που διανύει ο καθένας.
Όσο για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, τα κονδύλια θα προέρχονται από τα πρόστιμα που συλλέγει ο δήμος για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας στην πόλη και τα οποία, βάσει νόμου, πρέπει να επενδυθούν στην οδική ασφάλεια.
Εφόσον κάποιος κάτοικος διανύει 200 χιλιόμετρα το μήνα με το ποδήλατό του, στο τέλος του χρόνου θα έχει κερδίσει 600 ευρώ.
Όπως εξηγεί ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανο Νατάλι, πέρα από περιβαλλοντικά οφέλη, το πιλοτικό πρόγραμμα θα συνδράμει στη μείωση της κίνησης στους δρόμους της πόλης, αλλά και στην υιοθέτηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής για τους κατοίκους.
Την ιδέα «αγκάλιασε» και η ιταλική ομοσπονδία φίλων του ποδηλάτου, η οποία εκφράζει την ελπίδα να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις το σχετικό παράδειγμα.
naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!