Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015



Ο αριθμός των πλαστικών σακουλών που διανέμονται από τα μεγάλα καταστήματα της Σκωτίας έχει μειωθεί κατά περίπου 650 εκατομμύρια από τότε που εισήχθη χρέωση πέντε πενών ανά σακούλα πριν από ακριβώς ένα χρόνο, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.
Η εισφορά οδήγησε σε μείωση κατά 80% στη χρήση πλαστικών τσαντών μέσα σε ένα έτος, δημιουργώντας επίσης έσοδα περίπου 6,7 εκατομμυρίων λιρών για καλούς σκοπούς. Η κυβέρνηση της Σκωτίας χαιρέτισε το εγχείρημα ως «μεγάλη επιτυχία».
Η μείωση έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση περισσότερων από 4.000 τόνων πλαστικού και άλλων υλικών κάθε χρόνο, καθώς και τη μείωση χρήσης άνθρακα κατά περισσότερους από 2.500 τόνους διοξειδίου ετησίως.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος Ρίτσαρντ Λόκχεντ δήλωσε ότι η επαναχρησιμοποίηση σακουλών έχει γίνει πλέον «δεύτερη φύση» για τους αγοραστές. «Ευχαριστώ τη Σκωτία που αγκάλιασε αυτήν την πολιτική, που δείχνει ότι είμαστε σοβαροί ως προς την αντιμετώπιση των απορριμμάτων, τη μείωση των αποβλήτων και τη δημιουργία ενός πιο καθαρού και πράσινου περιβάλλοντος για κάθε κάτοικο», πρόσθεσε.
Πριν από την εισαγωγή του μέτρου η Σκωτία κατανάλωνε 800 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, πολλές εκ των οποίων κατέληγαν να μολύνουν το περιβάλλον και να απειλούν την άγρια ζωή.
Η πολιτική ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη Σκωτία στις 20 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Μια παρόμοια εισφορά εισήχθη νωρίτερα αυτό το μήνα στην Αγγλία, αλλά η Ουαλία ήταν αυτή που άνοιξε το δρόμο το 2011, όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο.
naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!