Διαχρονικά αγαπημένα τραγούδια, πρωτότυπη υπόθεση, ευρηματικοί διάλογοι, χιούμορ, σασπένς, ελληνικό άρωμα και μοναδικές ερμηνείες συνθέτουν το διασημότερο και διασκεδαστικότερο μιούζικαλ, που εξελίχθηκε σε παγκόσμιο φαινόμενο, το «Mamma mia!» της Catherine Johnson, σε σκηνοθεσία της Phyllida Lloyd, το οποίο επισκέπτεται τη χώρα μας.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί (με ελληνικούς υπέρτιτλους) στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, από τις 21 Οκτωβρίου έως και την 1η Νοεμβρίου, και στο θέατρο Badminton, στην Αθήνα, από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου.
BRINKHOFF/MOEGENBURG
Ποιος από τους τρεις;
Πρόκειται για την ιστορία μιας μητέρας και της κόρης της, που ζουν σε ένα παραδεισένιο ελληνικό νησί, η οποία διαδραματίζεται στο σήμερα. Η κόρη ετοιμάζεται να παντρευτεί και όνειρό της είναι να τη συνοδεύσει στην εκκλησία ο πατέρας της. Όμως, ποιος είναι ο άνθρωπος, που την έφερε στον κόσμο; Πώς θα το μάθει, αφού η μητέρα της ποτέ δεν της αποκάλυψε ποιος είναι; Σκαλίζοντας το ημερολόγιο τής μητέρας της, η κοπέλα ανακαλύπτει πως, την εποχή που έγινε η σύλληψή της, υπήρχαν τρεις άντρες στη ζωή της μαμάς της. Έτσι, κρυφά από αυτήν, καλεί και τους τρεις πιθανούς μπαμπάδες της στον γάμο.
BRINKHOFF/MOEGENBURG
Το «Mamma mia!» έκανε πρεμιέρα στο West End του Λονδίνου, στις 6 Απριλίου του 1999 - ίδια ημερομηνία με αυτήν που οι Abba είχαν κερδίσει, 25 χρόνια πριν, στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το «Waterloo» - και, σύντομα, εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Έχει παιχτεί με πρωτοφανή επιτυχία σε περισσότερες από 440 πόλεις στον κόσμο, σε 49 παραγωγές και σε 17 διαφορετικές γλώσσες, «σπάζοντας» ταμεία και ψυχαγωγώντας πάνω από 54 εκατομμύρια θεατές σε όλη την υφήλιο. Στο West End του Λονδίνου βρίσκεται στον 17o χρόνο του, και είναι το 8o μακροβιότερο σόου στο Broadway. Μάλιστα, το 2011, έγινε το πρώτο σημαντικό δυτικό μιούζικαλ, που ανέβηκε ποτέ στην κινεζική γλώσσα, στην Κίνα.
«Η παράσταση είναι ακριβώς η ίδια παντού»
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου, ο παραγωγός της παγκόσμιας περιοδείας του «Mamma mia!», Νικ Γκρέις: «Πριν μερικά χρόνια, είχαμε ξαναέρθει στην Αθήνα, και ήταν πολύ σημαντικό για μας, γιατί η Ελλάδα είναι το πνευματικό μας σπίτι, και είμαστε πολύ χαρούμενοι, που επιστρέφουμε και, μάλιστα, θα μας φιλοξενήσει και η όμορφη Θεσσαλονίκη αυτήν τη φορά.
BRINKHOFF/MOEGENBURG
Τεράστια επιτυχία και στη μεγάλη οθόνη
Οι τρεις γυναίκες που δημιούργησαν αυτήν την παγκόσμια θεατρική επιτυχία, η δημιουργός - παραγωγός Judy Cramer, η συγγραφέας Catherine Johnson και η σκηνοθέτις Phyllida Lloyd, επανέλαβαν την επιτυχία τους με την ομότιτλη ταινία, με την Μέριλ Στριπ και τον Πιρς Μπρόσναν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η οποία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στις 30 Ιουνίου του 2008, στο Λονδίνο. Με το που κυκλοφόρησε, το κινηματογραφικό «Mamma mia!» έγραψε ιστορία, ως η ταινία με τις μεγαλύτερες εισπράξεις όλων των εποχών, σε Μ. Βρετανία και Ιρλανδία, και ως η ταινία που έχει κάνει τις μεγαλύτερες εισπράξεις μουσικής ταινίας, που έγιναν ποτέ παγκοσμίως.
BRINKHOFF/MOEGENBURG
Η παραγωγός του «Mamma mia!», Judy Craymer, ήταν αυτή, που είχε την αρχική ιδέα ότι οι στίχοι των κλασικών τραγουδιών των Abba είχαν μια έντονη θεατρικότητα και μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας ιστορίας, ενός πρωτότυπου μιούζικαλ. Χρειάστηκε κάποια χρόνια, για να πείσει τους Benny Andersson και Björn Ulvaeus των Abba και, στη συνέχεια, να βρει τους κατάλληλους ανθρώπους να υλοποιήσουν το όραμά της.
Ανέθεσε στη συγγραφέα Catherine Johnson να γράψει την ιστορία του μιούζικαλ, λέγοντάς της πως θα έπρεπε να είναι μια σύγχρονη ρομαντική ερωτική κωμωδία, με αναφορές σε δύο διαφορετικές γενιές, αφού και τα τραγούδια των Abba είναι, άλλοτε, πιο ανάλαφρα και νεανικά και, άλλοτε, πιο ώριμα. Στη συνέχεια, έπεισε την Phyllida Lloyd να αναλάβει τη σκηνοθεσία. «Ανακαλύψαμε ότι και οι τρεις είχαμε γεννηθεί την ίδια χρονιά και, σύντομα, δεθήκαμε πολύ. Ήταν αρκετά ασυνήθιστο, αν όχι πρωτάκουστο, τρεις γυναίκες να είναι η δημιουργική ομάδα πίσω από το έργο, που έμελλε να γίνει τέτοια εμπορική επιτυχία» αναφέρει χαρακτηριστικά η Craymer.
BRINKHOFF/MOEGENBURG
Μουσική - στίχοι: Benny Andersson και Björn Ulvaeus, κείμενο: Catherine Johnson, σκηνοθεσία: Phyllida Lloyd, χορογραφίες: Anthony Van Laast, σχεδιασμός παραγωγής: Mark Thompson, σχεδιασμός φώτων: Howard Harrison, σχεδιασμός ήχου: Andrew Bruce και Bobby Aitken, μουσική επιμέλεια, επιπλέον υλικό και ενορχηστρώσεις: Martin Koch.
Πληροφορίες
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: 25ης Μαρτίου και Παραλία - Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310 895800. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 21 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου: 21, 22, 27, 28, 29 και 30 Οκτωβρίου: 21.00, 23, 24, 25 και 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου: 17:00 και 21:00. Τιμές εισιτηρίων: από 20 έως 70 ευρώ. Προπώληση: εκδοτήρια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, εκδοτήρια πλατείας Αριστοτέλους, τηλεφωνικά: 2310 895938 και 2310 895939, ηλεκτρονικά: tch.gr.
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ:. 210 8840600. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 5 έως 15 Νοεμβρίου: 5, 9, 11, 12 και 13 Νοεμβρίου: 20:30, 6, 7, 8, 14 και 15 Νοεμβρίου: 16:30 και 20:30. Τιμές εισιτηρίων: διακεκριμένη ζώνη: 70 ευρώ, Α΄ ζώνη: 65 ευρώ, Β΄ ζώνη: 55 ευρώ, Γ΄ ζώνη: 45 ευρώ, Δ΄ ζώνη: 30 ευρώ, Ε΄ ζώνη: 20 και 15 (φοιτητικό - ανέργων) ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Media Markt, Ianos, Παπασωτηρίου, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr και viva.gr.
naftemporiki.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου