Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015


Τους χαμένους και τους κερδισμένους της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη παρουσιάζει έρευνα της ΕΚΤ, η οποία ωστόσο αδυνατεί να διορθώσει τις αποκλίσεις, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
Σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περίοδο 2009-2013, οι Ιρλανδοί και οι Έλληνες έχουν χάσει τον περισσότερο ατομικό τους πλούτο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος.
Συγκεκριμένα, οι Ιρλανδοί έχουν χάσει, σε αυτό το διάστημα, πάνω από 18.000 ευρώ κατά κεφαλήν και οι Έλληνες περίπου 17.000 ευρώ. Αντίστοιχα, οι Ισπανοί έχουν χάσει περίπου 13.000 ευρώ.
Η αιτία, εκτός από τα υψηλά χρέη, «κρύβεται» και στην καταβαράθρωση της αγοράς ακινήτων στις τρεις αυτές χώρες.
Αντίθετα, στην Ολλανδία και τη Γερμανία, ο ατομικός πλούτος έχει αυξηθεί κατά 33.000 και 19.000 ευρώ αντίστοιχα, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων.
Το Reuters, πάντως σημειώνει ότι τα συμπεράσματα αυτά εξάγονται με βάση τα στοιχεία πριν την οικονομική ανάκαμψη της Ιρλανδίας και της Ισπανίας, αλλά παρ’ όλα αυτά υπογραμμίζουν τις σημαντικές αποκλίσεις που υπάρχουν στην ζώνη των 19 κρατών μελών.
«Αν και η ΕΚΤ αναγνωρίζει τις αποκλίσεις, δεν μπορεί να κάνει πολλά για να τις διορθώσει», αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας ότι ακόμα και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας είναι έτσι δομημένο ώστε οι αγορές να γίνονται με βάση το μέγεθος της κάθε χώρας κι όχι με βάση τις οικονομικές της ανάγκες.
Για να διορθωθούν οι αποκλίσεις μεταξύ των ισχυρών βιομηχανικών χωρών κι εκείνων του αδύναμου ευρωπαϊκού Νότου, οι αναλυτές υποστηρίζουν, εδώ και καιρό, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σύστημα μεταφοράς κεφαλαίων από τα πλούσια κράτη στα πιο φτωχά, ένα σύστημα που η Γερμανία αρνείται κατηγορηματικά, αφενός γιατί θεωρεί ότι θα την επιβαρύνει με πολύ μεγάλο κόστος κι αφετέρου γιατί εκτιμά ότι μια τέτοια κίνηση θα απομακρύνει τα κράτη από τη λιτότητα.
Πάντως, σε ένα ξεχωριστό διάγραμμα της ΕΚΤ, τα στοιχεία από την αρχή του 2015 δείχνουν ότι η κατάσταση βελτιώνεται για τα αδύναμα κράτη μέλη του ευρώ.
«Τα στοιχεία δείχνουν βελτιώσεις στα εισοδήματα, σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, με εξαίρεση ίσως έναν μικρό αριθμό κρατών, όπως η Κύπρος», καταλήγει το Reuters.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!