Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015


Μια τεράστια πύλη ανακαλύφθηκε στο Ισραήλ και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους πιθανότατα είναι η είσοδος της βιβλικής πόλης Γκαθ η οποία στην ακμή της θεωρείτο ως η μεγαλύτερη μητρόπολη στην περιοχή.
Σύμφωνα με τη Βίβλο, από την Γκαθ καταγόταν ο Γολιάθ, ο γίγαντας που ηττήθηκε από τον νεαρό Δαυίδ, τον μελλοντικό βασιλιά του Ισραήλ.
arhaia_poli_gkath_aftodioikisi
Η Γκαθ βρισκόταν υπό κατοχή έως το 9ο αιώνα π.Χ., από τους Φιλισταίους και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη.
Η πόλη πιστεύεται πως καταστράφηκε το 830 π.Χ. από τον βασιλιά Χαζάελ της Δαμασκού, σύμφωνα με τους μελετητές.
Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν πόσο εντυπωσιακή πρέπει να ήταν η αρχαία πόλη δήλωσε στο livescience ένας εκ των επικεφαλής αρχαιολόγων, ο Aren Maeir, από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ.
Όπως δήλωσε ο ίδιος από τα τείχη μπορεί να καταλάβει κανείς πόσο μεγάλη πόλη ήταν, ίσως η μεγαλύτερη στην περιοχή εκείνη την εποχή (10ος – 9ος αιώνας π.Χ.).
Τα τείχη ανακαλύφθηκαν στην πόλη Tell es-Safi η οποία κατοικείτο συνεχόμενα για 5.000 χρόνια, έως ότου οι άραβες κάτοικοι του εγκατέλειψαν την περιοχή το 1948.
Σύμφωνα με την HuffPost Greece αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανασκαφές στην περιοχή έχουν ξεκινήσει από το 1899, όμως μόνο τις τελευταίες δεκαετίες έγινε αντιληπτή η αρχαιολογική αξία της περιοχής.
Επίσης η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως, μεταξύ άλλων, ένα εργαστήριο σιδήρου, και ένα ναό των Φιλισταίων με ορισμένα κεραμικά σκεύη. Σε ορισμένα από αυτά η τεχνοτροπία έχει επιρροές από αντίστοιχη ισραηλιτική κάτι που μαρτυρά πως υπήρχε πολιτισμική ανταλλαγή παρά τον πόλεμο μεταξύ των δύο λαών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!