Κυριακή 12 Ιουλίου 2015


Την ταυτόχρονη φόρτιση πολλαπλών φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, σε απόσταση μισού μέτρου, οι οποίες βρίσκονται σε πάσα κατεύθυνση, επιτρέπει τεχνολογία που ανέπτυξαν ερευνητές του κορεατικού KAIST.

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέπτυξαν τεχνολογία WPT (Wireless Power Transfer) που επιτρέπει την φόρτιση φορητών συσκευών σε κάθε θέση και κατεύθυνση, ακριβώς όπως το Wi-Fi λειτουργεί όσον αφορά στην πρόσβαση στο Ίντερνετ.

Με αυτή την τεχνολογία, οι χρήστες μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους χωρίς να χρησιμοποιούν καλώδια (με τις συσκευές να τραβούν ενέργεια αυτόματα, εφόσον τη χρειάζονται), αρκεί να παραμένουν εντός εμβέλειας.

Επικεφαλής της ομάδας είναι ο καθηγητής Τσουν Τ. Ριμ, και η έρευνα δημοσιεύτηκε στο IEEE Transactions on Power Electronics, με τίτλο «Six Degrees of Freedom Mobile Inductive Power Transfer by Crossed Dipole Tx (Transmitter) and Rx (Receiver) Coils».

Η ομάδα του Ριμ επέδειξε με επιτυχία την τεχνολογία στις 7 Ιουλίου σε εργαστήριο στο campus του KAIST.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητικά υλικά υψηλής συχνότητας σε δομή δίπολου πηνίου, για τη δημιουργία ενός λεπτού, επίπεδου συστήματος μετάδοσης (Tx) σε σχήμα ορθογωνίου παραλληλογράμμου.

Όπως έγινε γνωστό, είναι δυνατή η ταυτόχρονη φόρτιση είτε 30 smartphones, είτε 5 laptops, σε απόσταση 50 εκατοστών, σε όποιο σημείο και αν βρίσκονται.

Η ομάδα χρησιμοποίησε το DCRS (Dipole Coil Resonance System) για τη δημιουργία μαγνητικών πεδίων, που αναπτύχθηκε το 2014.

Αποτελείτει από δύο (πομπός- δέκτης) μαγνητικά δίπολα πηνία, τοποθετημένα παράλληλα, με κάθε πηνίο να έχει πυρήνα φερρίτη και να είναι σε συνδεδεμένο με ειδικό πυκνωτή.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης, αν και έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται στα smartphones, δεν προσέφερε σημαντικά οφέλη σε σχέση με τα συμβατικά καλώδια, καθώς οι συσκευές και πάλι πρέπει να βρίσκονται κοντά.

Η τεχνολογία WPT δείχνει ότι αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς αυξάνει την απόσταση και παράλληλα επιτρέπει την φόρτιση συσκευών που δεν βρίσκονται σε συγκεκριμένη, σταθερή θέση.

Σημειώνεται πως ο καθηγητής Ριμ υπογραμμίζει ότι το όλο σύστημα είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και συμβατό με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!