Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015


Ο κορεσμός είναι μια λειτουργία που συνήθως παραμελείται σε προγράμματα μείωσης του σωματικού βάρους. Οι άνθρωποι γενικά τρώνε μέχρι να χορτάσουν. Η αλήθεια είναι ωστόσο, ότι μερικές τροφές είναι πιο χορταστικές από άλλες. Για παράδειγμα, οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες πχ πατάτες.
Στον αντίποδα, οι λιπαρές τροφές μας παρακινούν να φάμε κι άλλο. Οι βραστές πατάτες σύμφωνα με έρευνα, πετυχαίνουν διπλάσια ποσοστά κορεσμού από τα τσιπς ενώ τα φρούτα χορταίνουν περισσότερο από τα μπισκότα και τις πάστες.
Παρακάτω, στον πίνακα, παρατίθενται τα αποτελέσματα μιας έρευνας, που «μέτρησε», τον δείκτη κορεσμού μερικών τροφών, χρησιμοποιώντας ως δείγμα μια ομάδα φοιτητών. Κάθε πρωί τους έδιναν 240 θερμίδες από μια συγκεκριμένη τροφή και στη συνέχεια για 2 ώρες μετρούσαν κάθε 15 λεπτά το αίσθημα της πείνας τους. ΟΙ φοιτητές μπορούσαν να πάνε στον μπουφέ και να φάνε όσο ήθελαν από όποια τροφή ήθελαν.
Ως 100 τέθηκε η τιμή κορεσμού που πετυχαίνει το άσπρο ψωμί. Οι ερευνητές μέτρησαν 29 διαφορετικές τροφές. Οι τροφές πάνω από το 100 είναι πιο χορταστικές από αυτές που «πιάνουν» δείκτη κάτω από 100.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΟΡΕΣΜΟΥ
Κρουασάν………… 47Παγωτό……………………….. 96Φακές…………… 133
Κέικ ………………65Μούσλι ………………………100Τυρί ………………146
Ντόνατς………….. 68Κορν φέικς ……………………116Αυγά …………….150
Μπισκότα……… 120Πατάτες τηγανητές …………..116Φασόλια………… 168
Κράκερς………… 127Ζυμαρικά …………………….119Μοσχάρι …………176
Ποπ κορν……….. 154Ρύζι καστανό …………………132Ψάρι…………….. 225
Φιστίκια………….. 84Πατάτες βραστές …………….323Μπανάνες………. 118
Γιαούρτι………….. 88Ψωμί ολικής άλεσης …………157Σταφύλια………… 162
Παξιμαδάκια…….. 91Ζυμαρικά ολικής άλεσης……. 188Πορτοκάλια ……..202

  • Τη πρώτη θέση στη λίστα κατέχουν οι βραστές πατάτες. Είναι 7 φορές πιο χορταστικές από τα κρουασάν
  • Το μαύρο ψωμί είναι 50% πιο χορταστικό από το λευκό
  • Τα κέικ, τα ντόνατς και τα μπισκότα είναι από τα πιο χαμηλά στη λίστα
  • Το ψάρι είναι πάνω από το μοσχάρι και το κοτόπουλο
  • Τα πορτοκάλια και τα μήλα ξεπερνούν τις μπανάνες
  • Το ποπ κορν είναι 2 φορές πιο χορταστικό από τα φιστίκια
Ο κατάλογος αυτός αποδεικνύει, ότι οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος δε μας χορταίνουν. Ίσως γιατί ο οργανισμός αντιμετωπίζει το λίπος ως καύσιμη ύλη που πρέπει να αποθηκεύσει για περίπτωση ανάγκης ενώ του υδατάνθρακες του βλέπει ως υλικό αμέσου καύσεως και έτσι στέλνει γρήγορα στον εγκέφαλο το μήνυμα πως έχει ότι χρειάζεται
ΑΝ ένα άτομο που κάνει δίαιτα θέλει να μείνει πιστό στο διαιτολόγιο του, καλύτερα σε περίπτωση πείνας να φτιάξει ένα σάντουιτς με λαχανικά, ψάρι και μαύρο ψωμί ή μια μπριζόλα μοσχαρίσια και ένα μήλο. Τέτοιου είδους γεύματα κόβουν την πείνα για πολλές ώρες.
iator.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!