Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015



Ευρήματα μίας νέας μελέτης δείχνουν ότι οι χιμπατζήδες έχουν τη δυνατότητα να χαμογελούν, χωρίς να παράγουν ήχους γέλιου, ακριβώς όπως οι άνθρωποι.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ διαπίστωσαν ότι οι χιμπατζήδες μπορούν να παράγουν και να χρησιμοποιούν εκφράσεις του προσώπου ως μέσο επικοινωνίας των συναισθημάτων τους, γεγονός που δίνει νέα στοιχεία για την εξελικτική πορεία τόσο αυτών όσο και των ανθρώπων.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τις δραστηριότητες 46 χιμπατζήδων που ζουν σε καταφύγιο στη Ζάμπια. Τα μισά από τα ζώα γεννήθηκαν στην άγρια ​​φύση, αλλά διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο καταφύγιο, ενώ τα υπόλοιπα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο καταφύγιο.
Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε ένα ειδικό εργαλείο με λογισμικό σχεδιασμένο να καταγράφει και να αναλύει τις κινήσεις του προσώπου πρωτευόντων θηλαστικών. Κατά αυτόν τον τρόπο οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν τις ανεπαίσθητες κινήσεις των προσώπων των χιμπατζήδων.
Στη συνέχεια οι ερευνητές συνέκριναν τις εκφράσεις του προσώπου των ανθρώπων και των χιμπατζήδων και διαπίστωσαν ότι και οι δύο σχηματίζουν τις ίδιες εκφράσεις, τόσο όταν γελάνε δυνατά όσο και όταν χαμογελούν. Η ευελιξία αυτή βοηθάει στην επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων της ίδιας κοινότητας.
«Κατά τη διάρκεια του γέλιου, οι χιμπατζήδες συχνά εμφάνισαν τρεις χαρακτηριστικές ενεργοποιήσεις μυών του προσώπου που χαρακτηρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων όταν γελούν», αναφέρουν οι ερευνητές.
Η ανακάλυψη αυτή υποδεικνύει ότι το χαμόγελο των χιμπατζήδων έχει την ίδια εξελικτική προέλευση με αυτό των ανθρώπων, γεγονός που σημαίνει ότι προέρχεται από κάποιο κοινό πρόγονο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!