Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2015


Συνηθίζουμε να ξεκινάμε τη μέρα μας με μια κούπα καφέ και αναζητούμε το απολαυστικό ρόφημα τις στιγμές της ημέρας που νιώθουμε πεσμένοι.
Ποιες είναι όμως οι ώρες της ημέρας που ο καφές έχει την πιο ισχυρή τονωτική επίδραση;
Φαίνεται πως το πρωί είναι η χειρότερη ώρα να πιούμε καφέ, καθώς τα επίπεδα μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη είναι αυξημένα στον οργανισμό μας όταν ξυπνάμε.
Η κατανάλωση καφέ το πρωί δεν συνιστάται για δύο λόγους. Από την μία, η καφεΐνη διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία παραγωγής της κορτιζόλης, ορμόνη που μας κρατά σε εγρήγορση, αφού απελευθερώνεται όταν αντιμετωπίζουμε στρες και όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας είναι χαμηλά. Έτσι, ο οργανισμός καταλήγει να παράγει λιγότερη κορτιζόλη και εξαρτάται από την καφεΐνη για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Από την άλλη, ο πρωινός καφές μειώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην καφεΐνη κι έτσι σταδιακά χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα καφέ για να πετύχουμε την ίδια επίδραση.
Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2009, τα επίπεδα της κορτιζόλης δεν είναι αυξημένα μόνο το πρωί. Έτσι, οι καλύτερες ώρες για να πιείτε καφέ και γενικότερα να καταναλώσετε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη είναι μεταξύ 10 το πρωί και 12 το μεσημέρι και μεταξύ 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα.
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!