Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Χρησιμοποιούμε το Internet, αλλά ξέρουμε έστω τα βασικά;
Άγνοια γύρω από τη σωστή χρήση δημοφιλών υπηρεσιών του Διαδικτύου και διαδραστικών τεχνολογιών φαίνεται πως έχουν πολλοί Έλληνες χρήστες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε από τη Δράση Ενημέρωσης Saferinternet.gr. Η έρευνα διενεργήθηκε την περίοδο από 19/12/2014 έως 15/03/2015.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι 7 στους 10 χρήστες δεν γνωρίζουν ότι το επιτρεπόμενο όριο ηλικίας για να ανοίξει κάποιος λογαριασμό στην υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Google, gmail, ή το Facebook (υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης) είναι τα 13 έτη.

Επιπλέον, 4 στους 10 δεν έχουν την απαιτούμενη ενημέρωση σχετικά με το περιεχόμενο της “Πολιτικής Απορρήτου”, ενώ 3 στους 10 δεν ξέρουν τι προσδιορίζουν οι “Όροι Χρήσης” ενός ιστότοπου.

Τέλος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της Saferinternet.gr, 1 στους 10 χρήστες του Facebook δε γνωρίζει ότι υπάρχει η επιλογή διαγραφής κάποιου ατόμου από τη λίστα των “φίλων”, ενώ 2 στους 10 πιστεύουν ότι αν και είναι δυνατή η διαγραφή, το άτομο αυτό θα παρεξηγηθεί όταν ενημερωθεί για αυτή την ενέργεια, παρά το γεγονός ότι η υπηρεσία δεν ειδοποιεί για κάτι τέτοιο.

“Η ορθή, υπεύθυνη και ασφαλής χρήση των διαδραστικών τεχνολογικών ξεκινάει από εμάς τους χρήστες”, δήλωσε η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και Επικεφαλής της Δράσης Safeinternet.gr. “Όταν, όμως, εμείς δεν γνωρίζουμε τα βασικά σημεία χρήσης του εργαλείου που λέγεται Διαδίκτυο, πώς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα τρίτων και θα γνωρίζουμε τις υποχρεώσεις μας online; Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου πρέπει να μας προβληματίσουν. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πια το μερίδιο της προσωπικής ευθύνης που έχουμε ως "ψηφιακοί" πολίτες”, επεσήμανε η ίδια.
news.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!