Τρίτη 7 Απριλίου 2015



Την αφίσα του 68ου Φεστιβάλ Καννών, το οποίο φέτος θα διεξαχθεί από 13 έως 24 Μαΐου, κοσμεί με το υπέροχο χαμόγελό της η Σουηδή Ίνγκριντ Μπέργκμαν, τιμώντας την επέτειο των 100 ετών από τη γέννησή της, με μία φωτογραφία του συνιδρυτή του πρακτορείου Magnum, Ντέιβιντ Σέιμουρ. Η Μπέργκμαν δεν απέσπασε ποτέ βραβείο στις Κάννες, ωστόσο το 1973 ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.
«Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν ήταν ένα μοντέρνο είδωλο, μια χειραφετημένη γυναίκα, μια ατρόμητη ηθοποιός και κεντρική φιγούρα του νεορεαλισμού. Άλλαζε ρόλους και υιοθετημένες χώρες ανάλογα με τη διάθεσή της, αλλά δεν έχασε ποτέ την πεμπτουσία της χάρης και της απλότητάς της.
Η φετινή αφίσα απεικονίζει την ηθοποιό που δούλεψε με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, τον Ρομπέρτο Ροσελίνι και τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, δίπλα στους Κάρι Γκραντ, Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Γκρέγκορι Πεκ, σε όλη της την ομορφιά, με το πρόσωπό της φωτισμένο από μια γαλήνη που μοιάζει να ευαγγελίζεται ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον...», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Φεστιβάλ.

Η Σουηδέζα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, με τρία Όσκαρ στο ενεργητικό της και δύο Έμμυ, γεννήθηκε στη Στοκχόλμη στις 29 Αυγούστου 1915. Από νεαρή ηλικία σπούδασε στη Βασιλική δραματική Σχολή της Στοκχόλμης και ως φοιτήτρια ακόμη εμφανίσθηκε στο θέατρο, κατακτώντας αμέσως τη συμπάθεια του κοινού. Λαμβάνοντας, το 1938, το δίπλωμά της άρχισε να παίζει και στον κινηματογράφο όπου διέπρεψε. Το 1945 έλαβε το βραβείο Όσκαρ για τη συμμετοχή της στη ταινία «Εφιάλτης».


Είχε κερδίσει, επίσης, βραβείο Τόνυ για καλύτερη ερμηνεία πρωταγωνιστικού γυναικείου ρόλου σε θεατρικό έργο, στην πρώτη απονομή των Τόνυ, το 1947. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει τέταρτη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Η Ίνγκριντ Μπέργκμαν είχε αρχικά παντρευτεί τον Σουηδό γιατρό Πέτερ Λίνστοβ και - σε δεύτερο γάμο - τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσσελίνι. Πέθανε στο Λονδίνο, στις 29 Αυγούστου του 1982.

naftemporiki.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!