Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015


Έχει πλάτος 100 μέτρα, ύψος 44 μέτρα και ο μέσος όρος ροής των νερών του είναι 193 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο, ενώ σε περιόδους πλημμυρών φτάνει και τα 600 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο!
Πρόκειται για τον καταρράκτη Dettifoss τον ισχυρότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη ο οποίος βρίσκεται στην Ισλανδία, τη χώρα που είναι διάσημη για την πληθώρα από Geysir, δηλαδή από θερμοπίδακες.
Είναι επίσης γνωστή για τον μεγάλο αριθμό ηφαιστείων της αλλά και για τον παγετώνα Vatnajökull, τον μεγαλύτερο στην γηραιά ήπειρο. 
Ο συγκεκριμένος παγετώνας ο οποίος καλύπτει κάτι περισσότερο από το 8% της χώρας, έχει συνολική έκταση 8.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα και με τα νερά από τους πάγους που λιώνουν, τροφοδοτεί τον ποταμό Jökulsá á Fjöllum που με τη σειρά του δίνει “ζωή” στον καταρράκτη  Dettifoss.
Τα νερά του πέφτουν με δύναμη από ύψος 44 μέτρων σε ένα βαθύ φαράγγι και ο ήχος τους είναι τόσο δυνατός που συγκλονίζει όποιον έχει την τύχη να βρεθεί κοντά του. Όσοι τον αντίκρισαν μιλούν για δέος και για μία εμπειρία που θα τους ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Το ενδιαφέρον με τον Dettifoss είναι ότι δεν βρισκόταν πάντα στην ίδια θέση. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ανοιχτή επιθεώρηση PNAS, ο καταρράκτης μετατοπίστηκε ψηλότερα στη ροή του ποταμού μετά από ισχυρά πλημμυρικά επεισόδια που έπληξαν την περιοχή τα τελευταία 9.000 χρόνια.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!