Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Κορυφώνονται οι πανηγυρικοί εορτασμοί στη γερμανική πρωτεύουσα, ενώ συμπληρώνονται 25 χρόνια από την Πτώση του Βερολίνου.
Η Αρχή της Επανένωσης της Γερμανίας ξανάγραψε τον γεωπολιτικό -και γεωγραφικό- χάρτη πρώτα της Ευρώπης και ύστερα του πλανήτη ολόκληρου από την αρχή και δικαίως οι Γερμανοί το γιορτάζουν, με τρόπο εντυπωσιακό.
Ένα νέο "Τείχος", συμβολικό αυτή τη φορά, φτιαγμένο από "φως και αέρα", από λαμπιόνια και μπαλόνια στην πορεία του διαχωρισμού, που σχηματίζουν ξανά τον χάρτη του διχασμού, ευτυχώς μόνο για λίγο και μόνο για χάρη των εορτασμών.
Τα μπαλόνια είναι προγραμματισμένο να αφεθούν στον ουρανό το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, στο Βερολίνο έφτασαν, για τους εορτασμούς, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια επισκέπτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσά τους βρίσκεται μέχρι και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.
Υπενθυμίζεται ότι το Τείχος του Βερολίνου άρχισε να υψώνεται το 1961, σφραγίζοντας με μπετόν τις διαχωριστικές γραμμές που είχαν στηθεί με την πτώση της ναζιστικής Γερμανίας -ο βρετανικός, ο αμερικανικός και ο γαλλικός τομέας είχαν μείνει στη Δυτική Γερμανία της Βόννης, ο σοβιετικός έγινε η καρδιά της DDR.

Ψήγματα ιστορίας: Μια ατάκα-σταθμός που... δε σήμαινε τίποτα: "Κανείς δεν έχει την πρόθεση να χτίσει Τείχος"

Εκείνη η -δήθεν- διαβεβαίωση του Βάλτερ Ούλμπριχτ, τότε Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος SED, έχει γίνει στη χώρα το πιο διάσημο ψέμα πολιτικού. To "Τείχος της ντροπής" για τη Δύση ή διαφορετικά, η δικλείδα της "αντιφασιστικής προστασίας", όπως προπαγανδίστηκε κατά κόρον, για την Ανατολή, γκρεμίστηκε στις 9η Νοεμβρίου 1989.
Τη σημασία του γεγονότος όχι μόνο για την Γερμανία αλλά και για ολόκληρη την ενωμένη Ευρώπη τονίζουν τα μηνύματα των κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Για "τέλος του Ψυχρού πολέμου, αρχή μίας ενωμένης Γερμανίας και μίας ενωμένης Ευρώπης" μιλά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χερμάν φαν Ρομπάι.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θυμάται ότι "πριν από 25 χρόνια ξύπνησε μέσα σε έναν αλλαγμένο κόσμο" και πρόσθεσε: "Δεν πρέπει να γυρίσουμε ποτέ πίσω"
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!