Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης είναι μία δωρεάν κάρτα που προσφέρει πρόσβαση σε ιατρικά αναγκαία, κρατική περίθαλψη κατά την προσωρινή διαμονή σας σε μια από τις 28 χώρες της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία, με τους ίδιους όρους και το ίδιο κόστος με τους ασφαλισμένους της εν λόγω χώρας.
Οι κάρτες αυτές εκδίδονται από τον εθνικό πάροχο ασφάλισης ασθένειας.
Φυσικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας:
δεν υποκαθιστά την ταξιδιωτική ασφάλιση, δεν καλύπτει την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη ούτε δαπάνες όπως το αεροπορικό εισιτήριο επιστροφής στη χώρα σας, δεν καλύπτει τα έξοδά σας αν ταξιδεύετε προκειμένου να λάβετε ιατρική περίθαλψη και βέβαια σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών.
Μπορείτε να αποκτήσετε μια Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης επικοινωνώντας με τον τοπικό φορέα ασφάλισης ασθένειας εφόσον φυσικά είστε ασφαλισμένοι ή καλύπτεστε από ένα κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία.
Άτομα από χώρες εκτός ΕΕ, που διαμένουν νόμιμα στην ΕΕ και καλύπτονται από κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, έχουν επίσης δικαίωμα να αποκτήσουν κάρτα.
Η διάρκεια ισχύος της κάρτας διαφέρει από χώρα σε χώρα και για το λόγο αυτό πρέπει να επικοινωνήσετε με τον τοπικό ασφαλιστικό φορέα και να διευκρινίσετε αυτό το θέμα πριν αποκτήσετε την κάρτα.
Εάν η τοπική αρχή αρνηθεί να σας παράσχει την Ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης, θα πρέπει να σας χορηγήσει ένα προσωρινό πιστοποιητικό. Εάν δεν το χορηγήσει, έχετε το δικαίωμα να ασκήσετε προσφυγή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να σας δώσει πληροφορίες για το πώς μπορείτε να εφαρμόσετε τα δικαιώματά σας και προτείνει να επικοινωνήσετε με το κέντρο Solvit προκειμένου να μάθετε πώς να υποβάλλετε τη σχετική καταγγελία.
Το SOLVIT είναι μια υπηρεσία που παρέχουν οι εθνικές διοικήσεις των χωρών της ΕΕ, καθώς και της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας.
Πρόκειται για διαδικτυακή κυρίως υπηρεσία. Το SOLVIT στόχο έχει την εξεύρεση λύσης μέσα σε 10 εβδομάδες – ξεκινώντας από την ημέρα που αναλαμβάνει την υπόθεσή σας το κέντρο.
Το SOLVIT μπορεί να σας βοηθήσει, αν: τα δικαιώματα που έχετε ως πολίτης της ΕΕ ή ως επιχείρηση της ΕΕ παραβιάζονται από δημόσια αρχή άλλης χώρας της ΕΕ και δεν έχετε (ακόμη) προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Προβλήματα που μπορεί να επιλύσει το SOLVIT είναι τα κάτωθι:
- Αναγνώριση των επαγγελματικών σας προσόντων

- Δικαιώματα βίζας και διαμονής

- Εμπόριο και υπηρεσίες

- Οχήματα & άδεια οδήγησης

- Οικογενειακές παροχές

- Συνταξιοδοτικά δικαιώματα

- Εργασία στο εξωτερικό

- Παροχές ανεργίας

- Υγειονομική ασφάλιση

- Πρόσβαση στην εκπαίδευση

- Διασυνοριακή κυκλοφορία κεφαλαίων και πληρωμών

- Eπιστροφή ΦΠΑ
Για το πώς λειτουργεί το κέντρο SOLVIT μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.


news.gr

Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!