Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του, ίσως γιατί με το πέρασμα των αιώνων ο κρατήρας του έχασε την αρχική του μορφή και το μόνο που υπάρχει πλέον είναι δύο χαράδρες.
Το ηφαίστειο Σουσάκι υπάρχει και είναι το βορειότερο άκρο του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου στο οποίο ανήκουν τα Μέθανα, ο Πόρος, η Μήλος, η Νίσυρος και η Σαντορίνη.
Το άγνωστο αυτό ηφαίστειο βρίσκεται κοντά στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας σε ύψος 180 μέτρων και παρότι η τελευταία ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή έγινε πριν από 2,7 εκατ. χρόνια, υπάρχει ακόμα και σήμερα εντονότατη μεταηφαιστειακή δραστηριότητα με εκπομπή θερμών αερίων, κυρίως διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου και υδροθείου. Όλα αυτά τα αέρια προκαλούν αποσάθρωση στα πετρώματα δημιουργώντας σχηματισμούς που εντυπωσιάζουν.
Σε πολλά σημεία της περιοχής το έδαφος είναι θερμό ενώ σε κάποια άλλα μπορεί να συναντήσει κανείς μικρές στοές από τις οποίες βγαίνουν θερμά αέρια και κάποτε αποτελούσαν σημεία εξόρυξης θειαφιού από τους κατοίκους της περιοχής. Αν αποφασίσει κάποιος να μπει στην ηφαιστειακή χαράδρα θα έρθει αντιμέτωπος με την έντονη μυρωδιά του θειαφιού που σε ορισμένα σημεία είναι αφόρητη αλλά και επικίνδυνη.
Οι τολμηροί που αποφασίζουν να επισκεφτούν το Σουσάκι έρχονται σε επαφή με την ενέργεια που αποπνέει μια ηφαιστειογενής περιοχή. Πεζοπορώντας στο μονοπάτι που διασχίζει την κοιλάδα ενός ρέματος, αποζημιώνονται από την ομορφιά της φύσης. Σε αρκετά σημεία το νερό αναβλύζει μέσα από τα έγκατα της γης ενώ το τοπίο γίνεται και πάλι πράσινο με τα πεύκα να κάνουν την εμφάνισή τους στις απότομες πλαγιές. Ακόμη πιο ψηλά και ανάλογα με την εποχή ο επισκέπτης μπορεί να βρεθεί μπροστά σε μικρούς καταρράκτες που ολοκληρώνουν την όμορφη εικόνα.
Γεγονός είναι ότι το Σουσάκι μπορεί να παραμένει «ήσυχο» για αιώνες όμως οι γεωλόγοι το μελετούν συνεχώς και δεν αποκλείουν ότι κάποια στιγμή μπορεί να «ξυπνήσει» και πάλι. Άλλωστε η έντονη σεισμική δραστηριότητα του 1997 προκάλεσε την άνοδο του μάγματος.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!