Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Μία νέα ισπανική επιστημονική έρευνα, μας αποκαλύπτει ότι η παγκόσμια γλώσσα της μουσικής δεν είναι… κατανοητή από όλους. Υπάρχει μία μικρή μερίδα ανθρώπων που δεν αισθάνονται απολύτως τίποτα όταν ακούν μουσική.
Ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης πραγματοποίησαν ένα πείραμα και ανακάλυψαν πως το 5% όσων συμμετείχαν σε αυτό δεν ένιωθαν κανένα συναίσθημα στο άκουσμα μουσικής. Ούτε χαρά, ούτε συγκίνηση, ούτε στεναχώρια. Η κατάσταση αυτή αποκαλείται «μουσική ανηδονία» και είναι η σχεδόν πλήρης έλλειψη απόλαυσης και αδιαφορία για την ομορφιά της μουσικής.
Οι ερευνητές γνώριζαν ήδη ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μία «γενική» ανηδονία, είναι όμως η πρώτη φορά που μία έρευνα εντοπίζει μία τέτοια μορφή ανηδονίας απέναντι στην μουσική. Το ποσοστό μάλιστα των ατόμων που «πάσχει» από αυτήν, εκτιμάται ότι αγγίζει το 3%.
Η μελέτη έδειξε ότι ο εγκέφαλος των συγκεκριμένων ανθρώπων (που είναι υγιής) δεν αντιδρά στα όποια μουσικά ερεθίσματα με την ίδια ικανότητα απόλαυσης, όπως συμβαίνει στους περισσότερους.
Ο επικεφαλής της έρευνας Josep Marco-Pallares με την ομάδα του, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Current Βiology» αφού πειραματίστηκαν με 30 εθελοντές χωρισμένους σε τρεις ομάδες. Οι εθελοντές πέρασαν κάποια test ακρόασης μουσικής όπου καταγράφονταν οι δείκτες της συναισθηματικής αντίδρασής τους. Ακόμη, συμμετείχαν σε ένα test που κατέγραφε πόση ντοπαμίνη παρήγαγαν τα νευρωνικά κυκλώματα του εγκεφάλου τους.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ορισμένοι από τους εθελοντές δεν ένιωθαν καμία ευχαρίστηση ακούγοντας μουσική και δεν αντιδρούσαν καθόλου στους ήχους της. Οι ίδιοι όμως άνθρωποι είχαν φυσιολογικές αντιδράσεις σε διάφορα άλλα πράγματα, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Όπως δήλωσε και ο Josep Marco-Pallares «…ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων μπορεί να αποβεί πολύ σημαντικός για να κατανοήσουμε τη νευρωνική βάση της μουσικής, δηλαδή να καταλάβουμε πώς μια σειρά από νότες μεταφράζεται σε συναισθήματα».
Οι ερευνητές για την ώρα δεν μπορούν να κατανοήσουν την αιτία που προκαλεί την «μουσική ανηδονία» αλλά είναι κάτι που θα το διερευνήσουν στο μέλλον.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!