Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν απρόσμενο σύμμαχο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής: την μυρωδιά των πεύκων.
Οι δυνατές οσμές χάρη στις πτητικές οργανικές ουσίες που αναδίδουν τα πεύκα και γενικότερα τα κωνοφόρα δέντρα, μετατρέπονται σε αερολύματα και νέφη σωματιδίων πάνω από τα δάση.
Αυτό διευκολύνει τον σχηματισμό κανονικών νεφών στον ουρανό και την παρεμπόδιση της ηλιακής ακτινοβολίας να φθάσει στο έδαφος, καθώς αντανακλάται πίσω στο διάστημα.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει τα αερολύματα έναν από τους «μεγάλους αγνώστους» για την κλιματική αλλαγή.
Η νέα μελέτη στο πεδίο της ατμοσφαιρικής χημείας παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα χημικό μηχανισμό στον αέρα, μέσω του οποίου τα δάση κωνοφόρων αποτελούν «όπλο» για τη συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Οι ερευνητές από τη Γερμανία, τη Φιλανδία, τη Δανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μίκαελ Εν του πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι σε πολλές δασικές περιοχές παρατηρούνται νέφη σωματιδίων να σχηματίζονται πάνω από τα δέντρα, σαν έχουν έλθει από το πουθενά.
aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!