Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ίσως το πιο διάσημο έργο του Leonardo da Vinci και σίγουρα αυτό που έχει συζητηθεί περισσότερο από όλα.
Η Mona Lisa, γνωστή και ως Gioconda, είναι μία προσωπογραφία που ζωγράφισε ο σπουδαίος Ιταλός καλλιτέχνης και ολοκληρώθηκε μέσα στην περίοδο 1503-1519.
Ο Leonardo da Vinci ξεκίνησε να ζωγραφίζει τη Mona Lisa το 1503 ή το 1504 στη Φλωρεντία και συνέχισε να ασχολείται με τον πίνακα για τρία ολόκληρα χρόνια αφού εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Λέγεται πως κατάφερε να ολοκληρώσει το έργο αυτό λίγο πριν φύγει από τη ζωή το 1519.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το ποιο πρόσωπο «κρύβεται» πίσω από τον διάσημο πίνακα με το αινιγματικό χαμόγελο. Επικρατέστερη θεωρία; Ο πίνακας απεικονίζει την Lisa Gherardini που γεννήθηκε στη Φλωρεντία και παντρεύτηκε στην εφηβεία της με έναν έμπορο, που αργότερα έγινε τοπικός άρχοντας. Ήταν μάλιστα και μητέρα δύο παιδιών. Λέγεται πως ο σύζυγός της Francesco Del Giocondo ανέθεσε στον ζωγράφο το πορτρέτο της γυναίκας του, για να γιορτάσουν την εγκυμοσύνη της.
Μία άλλη φήμη μιλάει για έναν άντρα, πιθανό εραστή του Leonardo da Vinci  ο οποίος πόζαρε ώστε να δημιουργηθεί αυτό το αριστούργημα. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται απλά για αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη. Πολλά έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα και μάλλον ήρθε η στιγμή να δοθεί λύση στο μυστήριο.
Ιταλοί ντετέκτιβ έργων τέχνης ξεκινούν εξετάσεις DNA σε σκελετό που βρέθηκε στη Φλωρεντία και εκτιμάται πως ανήκει στην Lisa Gherardini. Ο οικογενειακός τάφος άνοιξε τον Αύγουστο του περασμένου έτους  για πρώτη φορά εδώ και αιώνες, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστεί η γυναίκα- μοντέλο του Leonardo da Vinci.
Ο Ιστορικός Silvano Vinceti έχει πάρει δείγματα από το σκελετό που βρέθηκε στο Μοναστήρι Sant'Orsola πολύ κοντά στη Φλωρεντία ώστε να συγκρίνουν το DNA με τα οστά συγγενικού της προσώπου. Τα αποτελέσματα θα είναι έτοιμα τον Μάιο ή τον Ιούνιο και εφόσον ο σκελετός ανήκει όντως στην Lisa Gherardini, οι ερευνητές θα δημιουργήσουν στον υπολογιστή μια απεικόνιση του προσώπου της, η οποία θα μπορούσε να δώσει μια απάντηση στο μυστήριο γύρω από το διάσημο πορτρέτο.
Ο πίνακας αποτελεί ιδιοκτησία του Γαλλικού Κράτους και εκτίθεται στο Μουσείου του Λούβρου στο Παρίσι.
echoes.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!