Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Τελικά υπήρξε η Κιβωτός του Νώε ή ήταν απλά μια παραβολή;
Ένα πινάκιο από την εποχή των Βαβυλωνίων δείχνει ότι ακόμη και αν δεν υπήρξε καθαυτή η Κιβωτός, δεν είναι αποκύημα φαντασίας αλλά υπάρχει ιστορική αλήθεια πίσω από αυτή. Η πινακίδα, που ανακαλύφθηκε το 1872 αλλά μόλις πρόσφατα αξιοποιήθηκε, δίνει οδηγίες για την κατασκευή μιας κιβωτού. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πινάκιο χρονολογείται ιστορικά την εποχή προ του κατακλυσμού του Νώε.
Σύμφωνα με τον ιστορικό του Βρετανικού Μουσείου (που βρίσκεται η πινακίδα), Irving Finkel, το πινάκιο έχει μέγεθος παλάμης και χρονολογείται μεταξύ 1900 και 1700 π.Χ. Είναι γραμμένο στη σημιτική βαβυλωνιακή γλώσσα, έχει ένα κείμενο έκτασης 60 γραμμών και αναφέρει το όνομα του Ατραχάσι, μιας μορφής των βαβυλωνιακών επών που πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται για το ιστορικό πρόσωπο του Νώε. Ο Ατραχάσις πήρε εντολές (σύμφωνα με τα βαβυλωνιακά έπη) από το θεό Ένκι για να φτιάξει μια κιβωτό.
Το σχήμα της ήταν εντελώς στρογγυλό.
"Σχεδίασε την κιβωτό που θα κατασκευάσεις σε σχήμα στρογγυλό" αναφέρεται στο κείμενο.
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα πεποιθήσεις ότι η κιβωτός είχε σχήμα σαν καράβι. Όμως συμφωνεί απόλυτα με τα αρχαιολογικά ευρήματα που δείχνουν ότι τα πλοία των βαβυλωνίων ήταν στρογγυλά. Το στρογγυλό σχήμα ήταν δύσκολο στην πλοήγηση αλλά πολύ δύσκολο να βυθιστεί. Ωστόσο, ποιος ενδιαφέρεται για ελιγμούς στην πλοήγηση όταν όλη η Γη είναι πλημμυρισμένη; Το μόνο που ενδιαφέρει είναι να μην βυθιστεί.
Σύμφωνα με τις οδηγίες η κιβωτός ήταν κατασκευασμένη από πλεγμένο, αδιάβροχο σκοινί και η βάση της ήταν περίπου 3.600 τετραγωνικά μέτρα. Σε κάποιο σημείο της πινακίδας γράφει μάλιστα για "άγρια ζώα τοποθετημένα δυο-δυο μαζί".
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!