Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα στις χώρες του μουσουλμανικού κόσμου είναι το ποιο είναι το κατάλληλο ντύσιμο για τις γυναίκες όταν αυτές κυκλοφορούν σε δημόσιο χώρο (δείτε παρακάτω τα γραφήματα).
Μια πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνει ότι ακόμη και μεταξύ των μουσουλμανικών χωρών τα "πρέπει" και οι "απαγορεύσεις" διαφέρουν πολύ.

Η έρευνα εξέτασε 7 χώρες που έχουν σε μεγάλη πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό: την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Ιράκ, το Λίβανο, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.

Όπως διαπιστώθηκε, σχεδόν κατά συντριπτική πλειοψηφία θεωρείται ότι οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν τα μαλλιά τους.
Μόνον στο Λίβανο και την Τουρκία, 1 στους 4 πολίτες θεωρούν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να καλύπτουν το κεφάλι τους.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της εικόνας: έδειξαν στους συμμετέχοντες τις εικόνες 6 γυναικών με διαφορετικά ντυσίματα.
Στο 57% των ερωτηθέντων στην Τυνησία, το 52% στην Αίγυπτο, στο 46% στην Τουρκία και το 44% στο Ιράκ (δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία του συνόλου των ερωτηθέντων) δήλωσε ότι προτιμά οι γυναίκες να έχουν ακάλυπτο το πρόσωπο τους αλλά να καλύπτουν τα μαλλιά και τα αυτιά τους με τη λευκή μαντήλα γνωστή ως χιντζάμπ. Το πιο συντηρητικό, μαύρο χιτζάμπ ήταν η δεύτερη προτιμότερη επιλογή.
Λιγότερο συντηρητική χώρα στο θέμα αυτό ήταν ο Λίβανος καθώς σχεδόν ένας στους δυο ερωτηθέντες (49%) δήλωσε ότι είναι αποδεκτό οι γυναίκες να μη φορούν τίποτε στο κεφάλι τους.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο πάντως είναι το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να επιλέγουν οι ίδιες πώς θα ντύνονται:

  • Τυνησία 56%
  • Τουρκία 52%
  • Λίβανος 49%
  • Σαουδική Αραβία 47% (!)
  • Ιράκ 27%
  • Πακιστάν 22%
  • Αίγυπτος 14%.  news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!