Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014


Ένα weekend γεμάτο συγκινήσεις  για τους φιλάθλους υπόσχεται και αυτή την εβδομάδα το πρόγραμμα των κορυφαίων Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Τα φώτα δικαιωματικά στρέφονται το βράδυ του  Σαββάτου  στη Μαδρίτη και το Vicente Calderon όπου η εκπληκτική Atletico υποδέχεται τη, συγκάτοικο της στην κορυφή της Primera , Barcelona. Τυχόν απώλειες θα προσπαθήσει να εκμεταλευτεί η Real που αγωνίζεται μια μέρα μετά στη Βαρκελώνη και τη δύσκολη έδρα της Espanyol.

Στην Αγγλία λείπει το μεγάλο παιχνίδι αλλά οι 4 πρωτοπόροι αγωνίζονται εκτός έδρας και αναμένονται ανακατατάξεις  ενώ στην Ιταλία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη Βερόνα και τη μάχη της Hellas Verona με τη Napoli.

Συνηθίζεται στην Ισπανία όταν μιλάμε για μεγάλο ματς, για ντέρμπυ κορυφής το μυαλό μας να πηγαίνει στο El Clasico και τη μάχη Μαδρίτης Βαρκελώνης. El clasico μπορεί να μην έχουμε αλλά όλα τα υπόλοιπα υπάρχουν και με το παραπάνω σε αυτήν τη 19η αγωνιστική, την τελευταία για τον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος. Atletico Madrid και Barcelona συγκατοικούν στην κορυφή της Primera με 49 βαθμούς έκαστη και αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στους αριθμούς των δυο ομάδων. Εντός έδρας είναι ανίκητες έχοντας και οι δυο 9 νίκες σε ισάριθμους αγώνες ενώ και οι επιδόσεις τους σε τέρματα είναι πάνω κάτω ίδιες , 33-6 η Atletico, 31-6 η Barcelona. Οι βαθμολογικές τους απώλειες ήρθαν σε εκτός έδρας παιχνίδια η μεν Atletico ηττήθηκε 1-0 από την Espanyol και υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 στην έδρα της Villareal,  η δε Barcelona γνώρισε την ήττα από τη Bilbao του Valverde με 1-0 και έμεινε στο 0-0 στην Osasuna. Ο αγώνας είναι ουσιαστικά η σύγκρουση της καλύτερης επίθεσης, Barcelona 53 γκολ, με την καλύτερη άμυνα, Atletico 11 γκολ.
 Όπως γίνεται αντιληπτό οι επιδόσεις των δυο ομάδων είναι τόσο κοντά που οποιαδήποτε πρόβλεψη με βάση αυτές θα ήταν εκτός λογικής. Εξάλλου όπως έχουμε πει πολλές φορές σε αυτά τα παιχνίδια οι αριθμοί πάνε περίπατο και υπερισχύουν άλλα στοιχεία όπως το πάθος, η δύναμη, η τακτική και φυσικά η κλάση των παικτών που ζουν για τέτοια ματς.

 Αγωνιστικά οι δυο προπονητές δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως έδειξαν και τα παιχνίδια του κυπέλλου μεσοβδόμαδα.

Από πλευράς τακτικής αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη ανάμεσα σε Simeone και Martino. Η Atletico είναι αυτό που λέμε «ομάδα του προπονητή» αφού έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έβγαζε ο  Simeone και ως παίκτης. Πάθος, δύναμη, τρέξιμο, αλληλοκάλυψη και πειθαρχία είναι  αυτά που χαρακτηρίζουν τους Rojiblancos ενώ έχουν βελτιωθεί εντυπωσιακά και στο παιχνίδι των αντεπιθέσεων όπου μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι παρέλαβε τα σκήπτρα από την Dortmund που πέρυσι θεωρείτο η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης στο παιχνίδι σε ανοικτό γήπεδο. Μοχλός της γρήγορης ανάπτυξης το τετράγωνο των αστέρων Koke, Arda, Villa και Diego Costa, πρώτος σκόρερ της ομάδας με 19 γκολ. Το μεγάλο όπλο όμως και η δύναμη της Atletico είναι η αμυντική συμπεριφορά της ομάδας με αιχμή του δόρατος τον εξαιρετικό Thibaut Courtois, τον 22χρονο Βέλγο τερματοφύλακα που αναμένεται να καταπλήξει στο Παγκόσμιο της Βραζιλίας, όπως και τα δυο ακραία μπακ Filipe Luis και Juanfran που κάνουν εξαιρετικό πρωτάθλημα και συμβάλλουν σημαντικά και στην επιθετική ανάπτυξη. Στα δυο τελευταία παιχνίδια με Malaga ,0-1, και Valencia ,1-1, για το κύπελλο η Atletico  δεν είχε καλή παρουσία , εντούτοις πήρε τα αποτελέσματα χάρη σε αυτά τα στοιχεία, καλή άμυνα και γρήγορες αντεπιθέσεις. Άραγε θα είναι αυτά αρκετά για να της δώσουν τη νίκη και στο ντέρμπι;

Από την άλλη η Barcelona, η πιο προβεβλημένη ομάδα στον κόσμο, δεν έχει μυστικά στο παιχνίδι της. Μπορεί να μην έχει την εικόνα της εποχής Pepe Guardiola, τα χρόνια εξάλλου περνούν αμείλικτα για τους περισσότερους από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ομάδας,  κρατά όμως όλα εκείνα τα στοιχεία που  έκαναν πολύ κόσμο να ανακαλύψει τις χαμένες ομορφιές του ποδοσφαίρου. Η παρουσία του Neymar έδωσε ακόμα περισσότερη φαντασία στο επιθετικό παιχνίδι της Barca και σε συνδυασμό με την επιστροφή του Messi και την τρελή  φόρμα των Pedro, Fabregas και Alexis , η Barcelona υπόσχεται μεγάλες στιγμές για τους λάτρεις του επιθετικού ποδοσφαίρου. Ο Tata Martino έβαλε όμως και τη δική του πινελιά σε αυτή τη «μηχανή των γκολ» που από πρόπερσι ακόμα  τα είχε βρει σκούρα απέναντι σε ομάδες όπως η Chelsea και η Bayern. Ο Αργεντινός δεν δίστασε να τσαλακώσει την εικόνα της ομάδας σε παιχνίδια που αυτός έκρινε , παίζοντας είτε με δυο αμυντικά χαφ είτε παραχωρώντας κατοχή και γήπεδο στους αντιπάλους , κάτι αδιανόητο πριν από 1-2 χρόνια. Η αλήθεια είναι ότι η άμυνα της Barcelona δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στον ανοικτό χώρο και είναι ένα ερώτημα στο οποίο η απάντηση στο παιχνίδι του Σαββάτου μπορεί να κρίνει τον νικητή.

Επειδή όμως οι προβλέψεις και οι αναλύσεις πριν από τέτοια παιχνίδια συνήθως διαψεύδονται , συντονιστείτε το βράδυ του Σαββάτου 21.00 μ.μ και αφεθείτε στη μαγεία του ποδοσφαίρου.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!