Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Τα trans λιπαρά αποτελούν ένα είδος λίπους. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία, αλλά πολυακόρεστα λιπαρά τα οποία λόγω θερμικής κυρίως επεξεργασίας έχουν αλλοιωθεί.

Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι όλα εκείνα τα οποία μαγειρεύονται – τηγανίζονται, ψήνονται – με σπορέλαια, όπως πατατάκια, γαριδάκια, τηγανητές πατάτες, μπισκότα, τηγανισμένα λαχανικά, π.χ. Onion rings, αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, έτοιμες ζύμες κ.λ.π. Τα trans λιπαρά οξέα αποτελούν τα κατεξοχήν επιβλαβή λιπαρά. Ενοχοποιούνται σήμερα για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης, όπως όμως φαίνεται έχουν αρνητική επίδραση και στην εγκεφαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, που παρουσιάστηκε σε ημερίδα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι άνδρες που καταναλώνουν μεγαλύτερα ποσοστά trans λιπαρών έχουν «χειρότερη» μνήμη. Για τους σκοπούς της μελέτης παρακολουθήθηκε μια ομάδα 1000 υγιών εθελοντών και βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες trans λιπαρών είχαν και τις χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης.

Η ανάλυση έδειξε ότι από τους άντρες, εκείνοι που έτρωγαν περισσότερα τρανς λιπαρά θυμόταν 10% λιγότερες λέξεις σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μικρότερες ποσότητες. Όταν επανέλαβαν την ανάλυση σε όλο το δείγμα φάνηκε ότι και οι γυναίκες επηρεάζονταν.


Πηγή: neadiatrofis.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!