Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι σίγουρα πανέμορφη, λαμπερή και ιδιαίτερα αγαπημένη για όλους μας. Κάποιοι βέβαια στην Ευρώπη διατηρούν το εορταστικό αυτό κλίμα περισσότερο από όλους εμάς. Ποιοι είναι αυτοί; Οι Αυστριακοί!
Από τους πλέον κορυφαίους προορισμούς για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά η Αυστρία, ξέρει να το γιορτάζει και με...το παραπάνω. Η εορταστική περίοδος ξεκινά επισήμως την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου και τελειώνει στις 2 Φεβρουαρίου!
Μπορεί η Βιέννη να είναι η αδιαμφισβήτητη πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, όμως ολόκληρη η χώρα είναι έτοιμη να προσφέρει στον καθένα τα παραμυθένια Χριστούγεννα που ονειρεύονταν από παιδί. Κάθε πόλη “φοράει” τα γιορτινά της, τα εντυπωσιακά κτίρια στολίζονται με μεγάλη μαεστρία και οι δρόμοι φιλοξενούν πάγκους που προσφέρουν ζεστό κρασί με μπαχαρικά και σταφίδες, ψητές πατάτες, κάστανα και άλλα εδέσματα στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς.
Σε κάθε πόλη στήνονται οι γιορτινές αγορές και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις που έχουν τις ρίζες τους σε παραδοσιακά έθιμα της χώρας. Η Αυστρία είναι γνωστή για την παράδοση που έχει στις χριστουγεννιάτικες αγορές και μάλιστα σημαντικότερη και ιστορικότερη όλων είναι αυτή της Βιέννης η οποία ξεκίνησε το 1298! Οι πεζόδρομοι Bauernmarkt, Kaertnerstrasse, Graben και Tuchlauben είναι γεμάτοι από χειροποίητα προϊόντα και χριστουγεννιάτικα σουβενίρ, με τιμές μάλιστα που χαρακτηρίζονται ως οι πιο ανταγωνιστικές της αγοράς.
Ένα από τα έθιμα στην Αυστρία που αφορά στην πρωτοχρονιά, είναι η παρασκευή γλυκών που έχουν τη μορφή...γουρουνιών. Η επιλογή του συμπαθέστατου τετράποδου δεν είναι τυχαία μια και έχει το συμβολισμό της. Η πρωτοχρονιά συμβολίζει την αρχή, το ξεκίνημα κάτι καινούργιου και τα γουρουνάκια είναι ζώα που δεν μπορούν να στρέψουν το κεφάλι τους προς τα πίσω. Το μήνυμα λοιπόν είναι το εξής: “πάμε μπροστά, κοιτάμε μόνο το μέλλον και όχι το παρελθόν”.
Οι γιορτές των Χριστουγέννων στην Αυστρία είναι μαγικές και φυσικά τα χιονοδρομικά κέντρα συμπληρώνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Κάποιο λένε πως τα Χριστούγεννα στην χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης είναι ένα “λευκό παραμύθι δίχως τέλος...”.
echoes.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!