Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Σε μια κοινωνία όπου η ανεργία φτάνει να αγγίζει το 30%, δηλαδή ένας στους τρεις είναι άνεργος, και τα περισσότερα επαγγέλματα έχουν πλέον εκλείψει, πολλοί είναι εκείνοι που αποφασίζουν να κρεμάσουν τα πτυχία τους στον τοίχο και να προσπαθήσουν να φτιάξουν την δικιά τους επιχείρηση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι βέβαια η ύπαρξη κεφαλαίων για την αρχική ίδρυση, καθώς και για την κάλυψη του κεφαλαίου κίνησης μέχρι την εξισορρόπηση εσόδων-εξόδων. Από την άλλη μεριά οι τράπεζες έχουν σταματήσει να δανείζουν στους νέους επιχειρηματίες. Τι μπορεί να γίνει σε αυτήν την περίπτωση;

Μια πολύ καλή λύση που δεν απαιτεί καθόλου αρχικό κεφάλαιο, ούτε έχει έξοδα συντήρησης είναι η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος το οποίο θα βασίζεται στην τεχνική του Drop shipping. Τι είναι το drop shipping;

Το Drop shipping αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο επιτρέπει σε ένα λιανέμπορο να πουλάει προϊόντα σε πελάτες, χωρίς να διαθέτει αποθήκη ή στοκ, αφού πρώτα βέβαια έρθει σε συνεργασία με κάποιο χονδρέμπορο, ο οποίος και θα διατηρεί στις αποθήκες του τα προϊόντα και θα αναλαμβάνει την αποστολή της παραγγελίας προς τον πελάτη. Το κέρδος του λιανέμπορου προκύπτει από τη διαφορά της λιανικής μείον της χονδρικής τιμής.

Με πιο απλά λόγια, ο έμπορος διαφημίζει μια λίστα από προϊόντα σε υποψήφιους πελάτες μέσα από ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το eBay ή το e-shop και δέχεται τις παραγγελίες σε λιανική τιμή πώλησης. Στη συνέχεια παραγγέλνει τα προϊόντα αυτά από τον χονδρέμπορο σε χονδρική τιμή, ο οποίος τα προωθεί ταχυδρομικά προς τον πελάτη.

Το σύστημα του drop shipping εξαπλώθηκε και έγινε γνωστό κυρίως μέσα από το eBay. Πάρα πολλά ηλεκτρονικά καταστήματα γεννήθηκαν χωρίς καθόλου χρηματικό κεφάλαιο, τα οποία συνεχίζουν να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα. Χωρίς την βοήθεια αυτής της μεθόδου κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αφού τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά αποθέματος είναι αρκετά και λίγοι τα διαθέτουν.

Όπως όμως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ υπάρχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Πλεονεκτήματα:
  • Δεν απαιτείται αρχικό κεφάλαιο για αγορά προϊόντων.
  • Δεν απαιτείται φυσικό κατάστημα και αποθήκη.
  • Την αποστολή των προϊόντων την αναλαμβάνει ο χονδρέμπορος.
  • Μεγάλη ποικιλία σε προϊόντα και δυνατότητα επιλογής πολλών Dropshippers.
  • Ελάχιστο ρίσκο: Πληρώνεις τον προμηθευτή όταν πληρωθείς από τον πελάτη που κάνει την παραγγελία.
  • Καθορισμένο περιθώριο κέρδους.
Μειονεκτήματα:
  • Περιορισμένος έλεγχος στα αποθέματα των προϊόντων.
  • Άγνωστος ο χρόνος αποστολής και παράδοσης των προϊόντων προς τον πελάτη.
  • Αβέβαιη η ποιότητα των προϊόντων και η διαδικασία του πακεταρίσματος.
  • Ο έμπορος ρισκάρει το όνομά του αν κάτι πάει στραβά από τον χονδρέμπορο.
 
Τι να προσέξετε

Όπως και σε κάθε άλλη ιδέα που αναπτύχθηκε ραγδαία, οι απατεώνες έκαναν την εμφάνισή τους προσπαθώντας να κερδίσουν από την μεγάλη ζήτηση που δημιουργήθηκε για τις drop ship εταιρίες. Δημιουργήθηκαν πολλοί κατάλογοι με εταιρίες φαντάσματα οι οποίοι προσφέρονταν σε πολύ χαμηλή τιμή.

Τα προϊόντα που πρόσφεραν οι εταιρίες αυτές ήταν απίστευτα χαμηλές, με αποτέλεσμα πολύς κόσμος να πέσει στην παγίδα και να πληρώσει για να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν εικονικό κατάλογο. Θέλει πολύ προσοχή, καθώς είναι δύσκολο να διαπιστωθεί η φερεγγυότητα κάποιας drop ship εταιρίας.

Ένας αξιόπιστος κατάλογος ο οποίος είναι πιστοποιημένος από το ίδιο το eBay είναι ο κατάλογος της world wide brands.

http://www.fpress.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!