Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η κακή αναπνοή ή δυσοσμία του στόματος (halitosis) μπορεί να προκύψει από κακές καθημερινές συνήθειες στη φροντίδα των δοντιών και μπορεί να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας.

Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να επιδεινωθεί από τα είδη των τροφών που καταναλώνετε. Όλες οι τροφές αρχίζουν να διασπώνται στο στόμα σας. Καθώς αφομοιώνονται και απορροφώνται στην κυκλοφορία του αίματος, τελικά μεταφέρονται στους πνεύμονές σας και ο αέρας που εκπνέετε βγαίνει πάλι από το στόμα σας.

Αν καταναλώνετε τροφές με ισχυρές οσμές (όπως το σκόρδο ή το κρεμμύδι), το βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος -ακόμη και στοματικού διαλύματος- απλώς καλύπτει την οσμή προσωρινά. Η άσχημη μυρωδιά δεν θα απομακρυνθεί εντελώς μέχρι οι τροφές να διέλθουν εντελώς από το σώμα σας.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να μην έχετε ποτέ ξανά κακοσμία στόματος:

Καλή στοματική υγιεινή

Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα τροφών και πλάκας. Βουρτσίστε πάντα τα δόντια σας μετά το φαγητό. Μην ξεχνάτε να βουρτσίζετε και τη γλώσσα. Πολλοί άνθρωποι αγνοούν τη γλώσσα, όμως, το καθάρισμα ακόμα και στο πίσω μέρος της γλώσσας, (με την οδοντόβουρτσα ή χρησιμοποιώντας μια ειδική ξύστρα) είναι σημαντικό για να έχετε πάντα ευχάριστη αναπνοή. Αντικαταστήστε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 2 έως 3 μήνες ή μετά από μια ασθένεια. Χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα για να απομακρύνετε σωματίδια τροφής και πλάκα ανάμεσα στα δόντια. Αν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία, πρέπει να την αφαιρείτε τη νύχτα και να την καθαρίζετε σχολαστικά πριν την επανατοποθετήσετε στο στόμα σας το επόμενο πρωί.

Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο

Αυτό θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Ο οδοντίατρος θα κάνει επαγγελματικό καθαρισμό των δοντιών και θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει και να θεραπεύσει την περιοδοντική νόσο, την ξηροστομία, ή άλλα προβλήματα που μπορεί να έχετε και να είναι οι αιτίες κακοσμίας του στόματός σας.

Σταματήστε το κάπνισμα και το μάσημα προϊόντων με βάση τον καπνό

Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας για συμβουλές σχετικά με βοηθήματα για να κόψετε τη συνήθεια αυτή.

Τροφές

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι οι μεγαλύτεροι "κίνδυνοι" για την αναπνοή σας. Επίσης, πολλοί άνθρωποι έχουν κακή αναπνοή μετά από κατανάλωση τυριών ή και κόκκινου κρασιού. Το κόκκινο κρασί έχει την ιδιότητα να δημιουργεί μία επίστρωση στα δόντια και να δίνει έτσι την ευκαιρία στα βακτήρια να "αγκιστρωθούν" καλύτερα στο στόμα.

Πίνετε άφθονο νερό

Αυτό θα κρατήσει το στόμα σας υγρό. Οι τσίχλες (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη) ή το πιπίλισμα μιας καραμέλας (επίσης χωρίς ζάχαρη) διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο απομακρύνει τα σωματίδια τροφής και τα βακτήρια. Τσίχλες και καραμέλες που περιέχουν ξυλιτόλη είναι οι καλύτερες γι' αυτόν το σκοπό.

Κρατήστε σημειώσεις των τροφών που καταναλώνετε

Αν νομίζετε ότι μπορεί κάποια τροφή να σας προκαλεί κακή αναπνοή, δείξτε τις σημειώσεις αυτές στον οδοντίατρό σας για να σας πει τη γνώμη του. Επίσης, κάντε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε. Μερικά φάρμακα μπορεί να παίζουν ρόλο στη δημιουργία άσχημων οσμών στο στόμα.

http://www.onmed.gr
Categories:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!