Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα εκθειάζουν τις θαυματουργές ιδιότητες της μαστίχας Χίου. Με αφορμή την παγκόσμια δημοσιότητα που απέκτησε, δύο Ελληνες ερευνητές, αποκαλύπτουν και τα υπόλοιπα, λιγότερο γνωστά θαυματουργά ελληνικά τρόφιμα.
Οι κλινικοί διαιτολόγοι – διατροφολόγοι Αστερία Σταματάκη και Κωνσταντίνος Ξένος, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, δημιούργησαν το βιβλίο «Γνωρίστε τα ελληνικά Superfoods» που διατίθεται από τις εκδόσεις Διόπτρα και παρουσιάζει τις άγνωστες μαγικές ιδιότητες των ελληνικών τροφίμων.
Ακολουθούν μερικά από αυτά, όπως δημοσιεύονται στο ένθετο Υγεία της εφημερίδας Τα Νέα:
Κρόκος Κοζάνης
Προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο, είναι φυσικό αντικαταθλιπτικό, αναχαιτίζει τη νόσο Αλτσχάιμερ και συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Αβγοτάραχο Μεσολογγίου
Περιέχει πολύτιμα Ω-3 λιπατά οξέα που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό βελτιώνουν τις νοητικές λειτουργίες, προλαμβάνουν καρδιαγγειακά και καρκίνο και έχουν αντιθρομβωτική δράση.
Κάππαρη
Εχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτκά που θωρακίζουν τον οργανισμό.
Θυμαρίσιο Μέλι
Εχει αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα όσο πιο σκούρο είναι τόσο πιο ισχυρή είναι η αντιοξειδωτική του δράση.
Κορινθιακή σταφίδα
Εχει αντικαρκινικές και αντιυπερτασικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει τους διαβητικούς με υπέρταση να ρυθμίσουν την πίεση τους χωρίς να αυξηθεί το ζάχαρο.
Αμύγδαλα
Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και Β2. Ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και μαγγάνιο καθώς και σε καλά λιπαρά, ενώ προστατεύουν από καρκίνο τύπου 2, παχυσαρκία και καρδιοπάθεια.
Φιστίκια Αιγίνης
Είναι πλούσια σε βιταμίνες Β1 και Β, ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός και το μαγγάνιο, ωφέλιμα λιπαρά και αντιοξειδωτικές ουσίες. Μειώνουν τα τριγλυκερίδια και βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα, προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και διαβήτη.
Δίκταμο
Περιέχει περισσότερα από 40 θρεπτικά συστατικά και ανακουφίζει τον βήχα που σχετίζεται με κρυολόγημα, τις ήπιες γαστρεντερικές διαταραχές, τις μικρές φλεγμονές στο δέρμα και τους μώλωπες. Ωστόσο δεν συνίσταται σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν.
Κράνα
Περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από κάθε άλλο φρούτο και αποτελούν θαυμάσια πηγή βιταμίνης C και καλίου. Δεν πρέπει να συγχέονται με τα ξενόφερτα cranberries.
Μαστίχα
Εχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Καταπολεμά τα βακτήρια του σώματος και του πεπτικού, προστατεύοντας από την τερηδόνα, την οδοντική πλάκα, την κακοσμία του στόματος, το πεπτικό έλκος και τη νόσο του Crohn. Καταπολεμά επίσης την υψηλή χοληστερίνη και προστατεύει από διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του προστάτη, του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.
Ελαιόλαδο
Προστατεύει από καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, εμφράγματα, καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου και εκριζώνει το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που προκαλεί το στομαχικό έλκος.
Φύλλα Ελιάς
Το ρόφημα από φύλλα ελιάς έχει διουρητικές ιδιότητες, ενώ το εκχύλισμά του συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε περίπτωση υπέρτασης και του σακχάρου σε περίπτωση διαβήτη.
Ρόδι
Είναι θαυματουργό για την καρδιά και την υπέρταση και μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και καρκίνο.
Τσάι του βουνού
Εχει αντιμικροβιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύει από την οστεοπόρωση και αμβλύνει τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ.
aftodioikisi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!